CES 201

Elektronikmässan CES hålls från den 9 till den 12 januari i Las Vegas.

© Kobby Dagan/Shutterstock/CES

CES 2018: Se alla fotonyheterna här

Den stora elektronikmässan CES i Las Vegas pågår från den 9 till den 12 januari. Här uppdaterar vi dagligen de fotorelaterade nyheterna som lanseras inför och under mässan.

9 januari 2018 av Poul Siersbæk

Om du vill hålla dig ajour med alla de viktigaste fotonyheterna i samband med CES 2018 i Las Vegas, kan du följa med här.

Bonnier Digital FOTO sammanställer löpande de viktigaste nyheterna och överraskningarna från mässan som i år äger rum från den 9 till den 12 januari.

Ett flertal tillverkare har redan tjuvstartat med sina släpp, och vi uppdaterar efterhand som det tillkommer nya nyheter.

Fredag

Autel Robotics: EVO är en ny drönare som är tänkt att utmana DJI Mavic Pro. EVO är också rätt kompakt och kan fällas ihop på samma sätt som hos Mavic Pro. Drönarens kamera kan spela in video i 4K med 60 bilder i sekunden, och det ingår en fjärrkontroll med en skärm på 3,3 tum, så man klarar sig utan mobilen. Drönarens topphastighet är 71 km/h, vilket är snabbare än Mavic Pros 65 km/h.

Kodak: För fotografer som fortfarande använder film, har Kodak tillverkat den kompakta filmskannern Scanza som blixtsnabbt kan omvandla dina filmremsor med formaten 35 mm, 126, 110, Super 8 och 8 mm till jpeg-filer.

Yuneec: Kinesiska Yuneec har lanserat inte mindre än tre nya drönare i olika klasser. Typhon H Plus har en kamera med en 1"-sensor, Firebird FPV är konstruerad som ett flygplan med vingar och en enda motor. Den kan spela in video i 4K. HD Racer har konstruerats för udda och roliga klipp. Den har fyra väl skyddade motorer som ska göra den extra robust så att den klarar hastighetstävlingar och stuntflygningar inomhus.

Zhiyun-Tech: Just nu är det hett med gimbaler för videoinspelning på fri hand med systemkamera. Nu har Zhiyun-Tech lanserat en uppdaterad version av Crane med bildstabilisering i tre led. Med nya Zhiyun Crane Plus kan man inte bara ställa in gimbalen för avancerade kamerarörelser, utan man kan även spara inställningarna om man vill använda dem någon annan gång.

Torsdag

Acton: ACE Eyewear är ett par fiffiga kameraglasögon som både kan ta stillbilder med en upplösning på 8,0 megapixel och spela in video i HD-kvalitet. Objektivet har en bildvinkel på 120 grader, och inspelningar kan livestreamas på sociala media.

Panasonic: Den japanska tillverkaren fokuserar fortfarande på konventionella videokameror. Under CES har Panasonic lanserat inte mindre än tre nya modeller, nämligen HC-WXF1K, HC-VX1K och Full HD HCV-800K. Förutom den sistnämnda spelar de in video i 4K och har avancerad bildstabilisering.

YI Technology: I samarbete med Google har YI Technologi utvecklat YI Horizon VR180 Camera. Detta är en kamera kan spela in VR-klipp, det vill säga inspelningar i 3D, som kan delas blixtsnabbt eller streamas. Video spelas in i 5,7 K, och klippen stöder YouTubes VR180-format.

Onsdag

DJI: RYZE Tello är namnet på en ny drönare från kinesiska DJI. Drönaren, som bara kostar omkring 1300 kronor, kan spela in video och ta stillbilder. Den kan även utföra häftig stuntflygning och är på det hela taget en kul bekantskap. Trots det låga priset har Tello betydligt fler avancerade funktioner än vad man skulle kunna tro. Perfekt för nybörjaren.

Kodak: Film- och kameratillverkaren Kodak har hoppat på kryptovaluta-tåget. Kryptovalutan, som heter KodakCoin, blir en del av Kodaks plattform för bildrättigheter.

LaCie: DJI Copilot är en praktisk enhet för säkerhetskopiering, som är anpassad för drönarinspelningar och fungerar helt utan dator. Den har både kortläsare för SD-kort och usb-kontakt, så att man kan överföra inspelningarna redan ute i fält. Via en app på mobilen kan man även organisera inspelningarna. DJI Copilot har en kapacitet på 2 terabyte.

SanDisk: Extreme Portable SSD. Blixtsnabb och väldigt kompakt extern SSD-hårddisk bör bilder och video. Finns tillgänglig med en kapacitet upp till 1 terabyte.

Western Digital: WD My Passport Wireless SSD. Trådlös SSD-hårddisk med inbyggd kortläsare. Perfekt för videofotografer och drönarentusiaster. Finns tillgänglig med en kapacitet upp till 2 terabyte.

Tisdag

Nikon: AF-S Nikkor 180–400mm F4.0E TC1.4 FL ED VR. Det första teleobjektivet i Nikkor-serien med en inbyggd 1,4x-telekonverter, vilket ger en brännvidd på 560 mm. 

Panasonic: Lumix DC-GH5S. Ny toppmodell bland Panasonics kompakta systemkameror som särskilt kommer med intressanta videofunktioner och väldigt hög ljuskänslighet. Läs mer här.

Sony: CCB-WD1. Tillbehör som kan anslutas till kameran RX0 och gör det möjligt att kontrollera kameran från en dator via en webbläsare samt nätverkskabelanslutning.

Lanserades inför CES

DJI: Osmo Mobile 2 och Ronin S. Två nya gimbaler för videoinspelning på fri hand med mobiltelefon respektive systemkamera.

Samyang: AF 14mm F2.8 EF. Ny vidvinkel med inbyggd autofokus för Canons DSLR-kameror. Läs mer här.

Sony: E 18-135mm F3.5-5.6 OSS. Nytt zoomobjektiv för Sonys kompakta systemkameror med APS-C-sensor. Läs mer här.

Sony: Xperia XA2. Ny mobiltelefon i mellanklassen med en upplösning på 23,0 megapixel och 4K-video.


Vi följer givetvis upp CES-mässan genom att testa nya produkter i tidningen Bonnier Digital FOTO. 

Just nu kan du få 2 nummer av tidningen tillsammans med vår kursbok Photoshopskolan för bara 49 kronor. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av