CES 2018

CES hade över 184 000 gäster. 4000 företag ställde ut nya produkter.

© Kobby Dagan/Shutterstock/CES

CES 2018: Glädjeämnen och besvikelser

Den stora elektronikmässan CES är nu över, och på vissa områden fanns det en del stora glädjeämnen. Men vi på redaktionen har också svårt att dölja besvikelsen över att vissa nyheter uteblev.

15 januari 2018 av Poul Siersbæk

Förra veckan samlades tekniknördar från hela världen i Las Vegas för att ta tempen på den allra senaste tekniken. Vi följde veckans händelser med dagliga uppdateringar om de fotorelaterade produkter som vi tyckte var mest intressanta. Du kan läsa vår översikt här.

Drönare på framfart

Om man ska sammanfatta resultatet av CES, så blev vi både glatt överraskade och besvikna. Om vi börjar med det positiva fanns det mycket att glädja sig åt för framför allt drönarentusiaster – oavsett om man är nybörjare eller en erfaren drönarpilot. 

Kinesiska DJI stod för den största överraskningen med nya RYZE Tello, som kostar cirka 1300 kronor, vilket gör det möjligt för många sätta igång så smått med en kvalitetsdrönare. Andra kinesiska drönartillverkare som Yuneec och Autel Robotics lanserade också intressanta nyheter.

DJI RYZE Tello

DJI RYZE Tello kostar bara omkring 1300 kronor.

© DJI

Även tillverkare av hårddiskar har fått upp ögonen för den växande drönarmarknaden och presenterade externa hårddiskar som bör vara perfekta när man är ute och spelar in video med sin drönare. Här kom bland andra LaCie, SanDisk och Western Digital med intressanta nyheter.

Få kamera- och objektivnyheter

När det gäller kameror och objektiv, som ändå är vårt huvudsakliga intresse, blev inte CES riktigt den brakfest som vi hade hoppats på. Bara en enda kamera presenterades, nämligen Panasonic Lumic DC-GH5S. Och även om den är en väldigt intressant kamera med användbara funktioner, inte minst på videoområdet, så hade vi hoppats på fler kameranyheter.

Panasonic Lumix DC-GH5S

Panasonic var den enda kameratillverkaren som presenterade en ny kamera.

© Panasonic

På objektivfronten fick vi nöja oss med tre nya objektiv från Nikon, Samyang och Sony. Det får man också anse som ett rätt klent resultat.

Nikon AF-S Nikkor 180-400 F4E TC1.4 FL ED VR

AF-S Nikkor 180-400 F4E TC1.4 FL ED VR är det första Nikon-objektivet någonsin med inbyggd telekonverter.

© Nikon

I det långa loppet

Lyckligtvis har året precis börjat, och redan den 1 mars drar den stora fotomässan CP+ igång i Japan. Här hoppas vi att kameratillverkarna på allvar kommer att avslöja ett storslaget 2018 när det gäller nya och banbrytande fotoprodukter.

Ett envist rykte på webben skvallrar t.ex. om en ny kompakt systemkamera utan spegel från Nikon. Ryktet understödjs av att Nikon har ansökt om patent på just en sådan kameran med en helt ny objektivfattning. Du kan läsa mer om vilka kameror och nya tekniker som kan vara på väg här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av