Smarta funktioner i din blixt

En extern blixt ger mycket bättre bilder både inne och ute, och de senaste modellerna är späckade med smarta funktioner. Här får du hjälp att hitta den optimala modellen, så att du slipper köpa fel.

1 september 2012

Läs mer om blixt här i artikeln.

Om man verkligen vill ta befälet över ljuset finns det inga genvägar förbi att använda en extern blixt. Kamerans inbyggda blixt kan gå bra om det kniper, då allt annat hopp om en bild är ute. Men ljusstyrkan är svag, och det direkta ljuset är ofta våldsamt, med tydliga slagskuggor när man tar porträttbilder.

Med nya kameror, som klarar höga ISOtal på upp till 204 800, skulle man kunna tro att blixten inte längre behövs. Men ofta är inomhusljuset ojämnt, så att delar av ansiktet hamnar i skugga och får olika färg. Det kan den externa blixten jämna ut. Dessutom är den perfekt för att mjuka upp skuggor i solsken, och så ger den möjligheter man inte alls har utan blixt.

Här har vi fokuserat på de funktioner du bör kolla före köpet. Du kan således läsa om vad som döljer sig bakom fackuttrycken, vilka bildmöjligheter de ger dig och hur du använder några av de viktigaste funktionerna på bästa sätt.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av