Den stora guiden till blixt

Man får full kontroll över ljuset med en extern blixt, men vilken modell bör du satsa på? Vi har delat in funktionerna från de helt nödvändiga till de mer exotiska, så att du lättare kan välja. Och så berättar vi hur du får störst glädje av investeringen.

11 november 2013

En extern blixt är ett av de allra mest användbara tillbehören som du kan köpa till ditt kamerasystem. Den ger en betydligt bättre exponering av ditt huvudmotiv när det omgivande ljuset är svagt eller faller fel. Det gäller oavsett om du fotograferar inomhus en sen kväll eller utomhus mitt på dagen, då solljuset faller in bakifrån eller från sidan. Här säkrar blixten en optimal exponering av motivpersonerna i stället för ett halvmörkt område med tama färger och otydliga detaljer.

Ibland är det givetvis fint med intima porträttbilder tagna i skenet från ett stearinljus, men det är viktigt att veta att väldigt svagt ljus också går ut över detaljeringen. Kontrasten minskar, så att exempelvis ögonfransar blir till grova, svarta klumpar i stället för fina hårstrån, vilket inte ens en bra kamera med lågt brus vid högt iso kan rädda. Här kan en extern blixt med ljuset reflekterat mot taket säkerställa helt klara detaljer.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av