Ta fina bilder av julbelysning

Julbelysningen kan ge vackra, stämningsfulla bilder – och om det dessutom snöar sitter julkortet som en smäck. 

Så tar du magiska bilder av gatornas julbelysning

För en fotograf är något av det bästa med julen all julbelysning som pryder gågator och träd i december. Här går vi igenom hur du kan ta fina bilder av de glimmande ljusen.

5 december 2018

Det är en rolig utmaning att fotografera julbelysningen på gågator och torg, och resultatet kan bli väldigt annorlunda beroende på vilka kamerainställningar som du väljer.

Om du vill ha med himlen i dina bilder är det bäst att gå ut med kameran strax efter att solen har gått ner, innan himlen har hunnit bli helt mörk. Då syns lamporna tydligt, samtidigt som du också kan få med detaljer i omgivningarna på bilderna. 

Om du bara vill fokusera på julbelysningen kan en kolsvart himmel bidra till att framhäva ljuset. Det beror på vilket uttryck du är ute efter. 

> Läs också: 6 tips vid fotografering i den blå timmen

Låt julbelysningen ge en mjuk bokeh

En teknik som många använder för att föreviga julbelysningen är att välja en stor bländaröppning, ställa in kameran på manuell fokusering och fotografera belysningen så att den inte ligger i fokus. 

Då blir ljuspunkterna till stora gyllene eller färgstrålande färgfläckar som ger en abstrakt och stämningsfull bild som lämpar sig utmärkt för bl.a. julkort. 

Det är enkelt att åstadkomma effekten, men den kräver att du har ett ljusstarkt objektiv som kan gå ned till te.x. F2.8 eller F3.5. 

Julbelysning bokeh bländare julkort

Bilder av julljus ur fokus kan bli till en fin bakgrundsbild till datorn eller mobilen – eller kanske på ett julkort till familjen?

© Shutterstock
Julljus bokeh bländare julkort

I stället för att helt inpå julljusen kan du också ta några steg tillbaka för att få med hela utsmyckningen – och sedan vrida på fokusringen, så att ljusen kommer ur fokus. 

Få fina porträtt med julljus

Du kan absolut ta fina bilder av julbelysningen i sig, men tekniken fungerar särskilt bra om du inkluderar ett element som är i fokus, t.ex. en person, en staty, en lyktstolpe eller liknande. 

Du kan göra bokehns ljuscirklar större genom att öka avståndet mellan det som är fokus, t.ex. personen och det som är ur fokus, t.ex. julbelysningen. 

Du kan använda julbelysningen som en stämningsfull bakgrund, men det går också att placera dem i förgrunden, så att de överlappar det som är i fokus. Man kan t.ex. be en person att ställa sig under lamporna eller hålla upp dem framför ansiktet. 

Julbelysning porträtt bokeh bakgrund

En bakgrund av tindrande julljus kan vara pricken över i i ett porträtt. 

© Shutterstock

Förvandla julljusen till vackra stjärnor

Du kan även gå åt ett helt annat håll och i stället locka fram stjärnor ur gatornas julbelysning. 

Det kräver dock att du har med dig ett kamerastativ med, för du behöver använda en liten bländaröppning, vilket ger en lång slutartid. 

Välj en bländare på mellan F8.0 och 16. 

Stjärnornas uddar blir längre och därmed tydligare vid små bländaröppningar, så ju högre bländartal desto bättre. 

> Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ

Använd också en fjärrutlösare eller ställ in kamerans självutlösare till t.ex. två sekunder. På så vis undviker du skakningar när du tar bilden. 

Julljus stjärna effekt

Ett stativ, en liten bländaröppning och en lång slutartid är ingredienser som kan göra julens ljus till vackra stjärnor.

© Shutterstock

Förstärk stjärneffekten med ett filter

Om du vill ha en väldigt tydlig effekt kan du också köpa ett så kallat stjärnfilter. 

Det monteras i objektivet och får alla ljuskällor att stråla som stjärnor, vilket ger ett speciellt uttryck. 

Man väljer vanligtvis stjärnfilter utifrån hur många uddar man vill ha på sina stjärnor – vissa filter ger sex uddar, medan andra ger åtta. Ju mindre och kraftigare en ljuskälla är, desto starkare blir effekten. 

Hoya och Tiffen är några som tillverkar de speciella filtren, och de kostar mellan 115 och 400 kronor på eBay här.

Julljus stjärna effekt

Gör lite mer av dina julbilder med ett stjärnfilter. Tänk på att kolla objektivets omkrets, så att du får rätt storlek. 

© Shutterstock

Håll värmen medan du fotograferar julbelysningen

Nu kan du få en superlätt och snygg fiberjacka som är idealisk för fototuren, med Bonnier Digital FOTO. 

Jackan har ett slitstarkt ripstop-system med fiberfyllning som giver en låg vikt, god isoleringsförmåga och håller dig varm. Yttermaterialet är vind- och vattenavvisande, så du klarar dig igenom mindre regnskurar och blåsigt väder.

Den särskilda modellen från N'artic är testad av Bonnier Digital FOTOs chefredaktör under en fotoexpedition i de franska alperna, och han tvekar inte: Här är en jacka som är helt suverän för fotorundor och andra aktiviteter under hösten, våren och till och med mildare vinterdagar. 

> Få jackan tillsammans med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 59,50 kronor + porto och expeditionsavgifter. Du sparar 766 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av