Kamera kortläsare

Bästa sättet att överföra bilder till datorn

Det finns flera olika sätt att överföra bilderna från kameran till datorn, men vilken metod är bäst, frågar en läsare.

29 september 2016

En läsare har kontaktat Digital FOTOs frågelåda Fråga oss eftersom han diskuterar med sina vänner om det är bäst att överföra bilder till datorn via USB-kabel eller med en kortläsare.

Vi lutar mest åt kortläsaren, för den är billigast att skaffa i en version som är kompatibel med usb 3.0 (vilket ger snabb överföring), men det finns för- och nackdelar hos varje lösning.

Därför har vi sammanställt fördelarna och nackdelarna hos de fyra olika metoderna som man kan använda för att överföra bilder:

1. Intern kortläsare

Den integrerade kortläsaren är bra, för den är robust och finns alltid med i datorn. I regel fungerar dock den bara med SD-kort, vilket kan vara ett problem om du använder olika kameror och korttyper samtidigt.

2. Med kabel

Det här är den billigaste lösningen, med det är bara ett fåtal kameror som kan hantera usb 3.0. Därför är den medföljande kabeln med usb 2.0 långsammare än en ny kortläsare.

Kontakten slits också med tiden, men i dag kostar en kabel så lite att man knappt kan betrakta det som en utgift. Däremot är det värre om kontakten in i kameran blir alltför utsliten.

3. Extern kortläsare

Kameran kan inte uppdateras till usb 3.0 utan vidare, men det är betydligt enklare med en extern kortläsare.

Den stora fördelen med en extern kortläsare är att de vanligen kan hantera flera olika korttyper, och de kostar ända ner till omkring 150 kronor när man köper en med den snabbaste standarden, usb 3.0.

En extern kortläsare kostar lite extra, men å andra sidan är detta den mest universella lösningen.

4. Wifi

Det blir allt vanligare att kameror utrustas med wifi, och det är bra när du ska överföra bilderna.

Då slipper du använda kabel eller kortläsare, det kostar inte något extra och du kan överföra på studs.

Å andra sidan får du leva med en långsammare överföring som kan ta en del tid om du behöver flytta många stora filer.

I vår frågelåda Fråga oss i Digital FOTO 15/2016 kan du dessutom läsa om hur du får de bästa färgerna i höstbilderna, och få råd vid köp av telekonvertrar.

Du som prenumererar på tidningen kan läsa artikeln gratis via länken överst på sidan eller med appen Wype SE på din mobil eller surfplatta.

>Börja prenumerera på Nordens största fototidning Digital FOTO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av