Säkerhetskopiering på webben – molnet krymper

Molnet krymper: webbaserad säkerhetskopiering är inte längre obegränsad eller gratis

Det har länge varit möjligt att få obegränsat med utrymme i molnet för säkerhetskopiering av bilder och andra filer. Men säg den lycka som varar för evigt.

13 oktober 2016

Om du sparar dina filer i molnet är det inte längre en självklarhet att du har obegränsat med utrymme. Du kan till och med behöva betala extra för det.

Man kan nämligen se att flera framstående molnbaserade tjänster krymper i storlek och ökar i pris, och det kan leda till problem om du helst vill ha alla dina säkerhetskopierade filer i säkert förvar i molnet.

Microsoft bara med 1 TB

Fram till november 2015 kunde du t.ex. få obegränsat med utrymme i Microsofts OneDrive om du abonnerade på Office365. Det drog många nytta av, för med obegränsat utrymme var det en utmärkt plats att spara bilder och säkerhetskopiera alla filer på datorn.

Detta krävde dock ofattbart mycket serverplats, så Microsoft införde en begränsning på en enda terabyte, och användarna fick ett år på sig att ta bort de överskjutande datamängderna från servern.

Med andra ord, om du fortfarande har stora datamängder i OneDrive måste du snart plocka hem dem om de inte ska gå förlorade.

> Läs också: Microsoft backar från avtalet

Även Amazon höjer priset

Nu senast har även Amazon satt en käpp i hjulet för de molnhungrande användarna. Tidigare erbjöd de lösningen Prime Photos, där du fick obegränsat av utrymme för säkerhetskopiering av bilder.

Prime Photos kostade 12 dollar eller 100 kronor för ett helt år, men nyligen meddelade Amazon att festen var över. De lägger ner Prime Photos och slår samman tjänsten med Amazon Drive som fortfarande erbjuder obegränsat utrymme – dock till ett pris på 59 dollar eller ungefär 500 kronor om året.

> Läs också: Kom igång med Flickr och 500px

Säkerhetskopiering i molnet rekommenderas

Vi kan bara rekommendera dig att spara dina filer i molnet på ett eller annat sätt.

Det är nämligen ett av de bästa sätten att säkra bilderna på om datorn kraschar, eller vid stöld eller brand. Och så är det praktiskt att man kan komma åt sina filer från mobilen och surfplattan var man än är.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av