Lär dig tekniken bakom vitbalansen

Med en korrekt vitbalans undviker du att de vita partierna i en bild får färgstick. I vissa motiv kan man dock utnyttja vitbalansen kreativt och därmed betona t.ex. blå eller gula färgnyanser. Se här hur du tar kontroll över kulören.

13 juli 2015

Kamerans vitbalans ser till att färgerna ser naturtrogna ut. Den automatiska vitbalansfunktionen brukar pricka rätt, men det kan hända att den tar miste på färgnyanserna i en bild och att bilderna då får ett fult färgstick. Olika sorters ljus har olika färgtemperatur, som mäts i enheten kelvin. Glödlampor har t.ex. ett gulaktigt sken, medan en mulen himmel har en blå färg.

Det mänskliga ögat kan kompensera för de olika färgtemperaturerna. Därför ser vitt ut som vitt även om ljuset är olika. I kameran är det vitbalansen som bedömer motivets färgtemperaturer och ser till att vitt återges som vitt. De flesta kameror brukar ha åtta olika vitbalansinställningar, som passar de ljusförhållanden som man fotar i. Här kan du läsa om hur du använder inställningarna på bästa sätt.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av