värmekamera

Värmekamera ska avslöja teknisk dopning i Tour de France

Misstankar om otillåtna tekniska hjälpmedel får nu Tour de France att börja använda värmekameror för att avslöja dolda motorer i cyklarna.

Misstankar om fusk är något som ständigt plågar världens största cykeltävling, Tour de France, men det är inte bara de tävlande som kontrolleras i jakten på otillåtna medel – även cyklarna har i allt högre grad hamnat i centrum för uppmärksamheten, eftersom de kan utrustas med otillåtna motorer som ger extra fart.

Med små, dolda motorer kan cyklisterna få ett extra krafttillskott som hjälper dem att forcera en stigning eller hänga med i klungan utan att det kostar särskilt mycket energi.

Tidigare har Tour de France använt elektromagnetisk mätutrustning för att leta efter eventuella dolda motorer i cyklarna, men i år samarbetar arrangörerna med den franska atomenergikommissionen, som har lånat ut en värmekamera till jakten på dolda motorer.

Värmekameran är transportabel och kan till och med användas från en motorcykel som följer fältet. En annan möjlighet är att ställa upp kameran någonstans längs rutten.

Enligt ordföranden för det franska cykelförbundet, David Lappartient, har tekniken visat sig effektiv. Det ska till och med gå att avslöja en avstängd motor.

Förutom värmekameran har arrangörerna även monterat isär cyklar och använt endoskop i jakten på dolda motorer, men hittills har man inte hittat några tecken på tekniskt fusk i Tour de France.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av