Timelapse i 10K

Glöm allt om 4K – här kan du se timelapse i 10K

Vi måste erkänna att vi är rätt förtjusta i timelapse här på Digital FOTO. Särskilt när vi blir imponerade, och det blir vi rätt ofta nu för tiden, för det finns verkligen många duktiga fotografer därute. Den här videon är absolut inget undantag. För här ser vi för första gången timelapse i 10K, vilket är mycket högre än vad din skärm klarar av att visa. Och skärpan är imponerande, även när man zoomar in till 100 procent.

29 juli 2016

Vi måste erkänna att vi är rätt förtjusta i timelapse här på Digital FOTO. Särskilt när vi blir imponerade, och det blir vi rätt ofta nu för tiden, för det finns verkligen många duktiga fotografer därute.

Den här videon är absolut inget undantag. För här ser vi för första gången timelapse i 10K, vilket är mycket högre än vad din skärm klarar av att visa. Och skärpan är imponerande, även när man zoomar in till 100 procent.

Videon "10328x7760 – A 10K Timelapse Demo" skapades av fotografen Joe Capra för att demonstrera vad man kan få ut av den extrema upplösningen på 80 megapixel hos den danska tillverkaren PhaseOnes modell XF IQ1 80 MPX.

I videon ser du först en bild i full upplösning som har skalats ned till 1920x1080, det vill säga 14 procent, och sedan samma bild inzoomat till 50 procent. Slutligen zoomas bilden in till 100 procent, och här kan du fortfarande se knivskarpa detaljer.

Titta på den i helskärm på datorn – eller på din tv. Tro oss, du kommer inte att ångra det.

Häftiga detaljer vid 100 procents zoom

"Varje bild består av hundratals stillbilder med en upplösning på 80 megapixel. Varje enskild råbild är på 10328 x 7760 pixlar", skriver fotografen i en kommentar till videon.

Joe Capra förklarar att de enskilda bilderna har bildbehandlats minimalt och att man inte har använt brusreducering för att få bilderna så nära det ursprungliga råformatet som möjligt.

Ändamålet med den här videon är dels att visa den imponerande upplösningen och dels den stora flexibiliteten som du kan dra nytta av när du fotograferar med den här kameran. Du kan absolut få 8–10 1920 x 1080-bilder eller 5–6 4K-bilder från en enda bild med den här kameran.

Fast vi får nog också nämna att PhaseOne XF IQ1 80 MPX kostar omkring 325 000 kronor.

Du kan se fler av Joe Capras häftiga timelapsevideor på hans webbplats, Vimeo-kanal eller följa honom på Facebook eller Instagram.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av