Twin tower i brand
Kollaps

Den svenska pressfotografen Thomas Nilsson såg Twin Towers kollapsa genom kamerasökaren.

© Thomas Nilsson

Svensk nyhetsfotograf jagar allt från Trump till Twin Towers

Vi har intervjuat Thomas Nilsson som jagar de största nyheterna med sin kamera i USA – från Trumps valseger till World Trade Centers kollaps.

9 maj 2018 av Louise Hagemann

Tunnelbanetåget körde långsamt och Thomas bestämde sig för att hoppa av och ta en taxi ner till World Trade Center. Han lyckades komma förbi avspärrningarna med sitt presskort och började springa ner mot tvillingtornen.

”Det var en märklig känsla för alla andra sprang ju åt andra hållet. Jag kunde fortfarande inte se något på grund av de täta och höga byggnaderna. När jag kom fram till den lilla kyrkan på Vesey Street bara 500 meter från platsen, kunde jag se hur det brann. Det var först då som jag förstod hur omfattande katastrofen var. Det kändes som om jag var mitt i en film”, berättar Thomas.

Han gick ett halvt kvarter närmare och började ta bilder av tornen.

Bilder av saknade efter terrorangreppet den 11 september 2001
Saknade

Efter angreppet den 11 september satt det bilder av saknade personer över hela New York.

© Thomas Nilsson

”Jag var helt ensam där jag stod. Det var en blodpöl på gatan och jag såg leksaker och ett par skor på gatan. Jag började fundera på om jag kunde hitta en ny vinkel eller komma ännu närmare. Men en kvinnlig polis stoppade mig, och förmodligen räddade hon mitt liv för plötsligt hörde jag ett ljud som lät som mycket kraftig åska. Jag förde instinktivt upp kameran till ögat och tog tre bilder. I sökaren kunde jag se hur tornet mot söder började kollapsa”, berättar Thomas.

Han sprang för livet och tappade fotoväskan. Han ryckte i många låsta dörrar tills någon drog in honom i en byggnad.


Läs hela intervjun med den svenska pressfotografen Thomas Nilsson som arbetar i USA och alltid är på plats vid de största nyheterna – oavsett om det handlar om Trump, terrorism eller naturkatastrofer.

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, så kan du genast läsa det senaste numret på mobilen eller surfplattan via appen Wype.

Här får du dessutom åtkomst till de nio senaste numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av