Stjärnspår fotograferade med hjälp av funktionen Bulb

Med inställningen Bulb kan du använda extra långa slutartider för att t.ex. åstadkomma en snygg stjärnrotation.

© Hareluya/Shutterstock

Såå använder du inställningen Bulb i kameran

Om du behöver använda slutartider som är längre än 30 sekunder måste du i regel använda programmet Bulb, där du själv kan välja exakt vilken slutartid du vill ha. Det bra om du t.ex. vill fotografera en stjärnhimmel med rotation eller blixtar när det åskar. Här går vi igenom hur du använder funktionen.

27 november 2017 av Poul Siersbæk

Med inställningen Bulb hålls slutaren öppen lika länge som du håller ner utlösaren.

Vissa kameror har Bulb som en inställning på programratten, där den oftast kallas för B, men det vanligaste är att man behöver ge sig in i kameramenyn. 

En del kameror har en liten gänga i utlösarknappen där man kan montera en mekanisk trådutlösare, men en vanligare lösning är att använda en fjärrutlösare som ansluts till kameran via en kontakt, eller så styr man kameran trådlöst från t.ex. mobilen.

Läs också: Så använder du slutartidsprioritet

Bulb med Nikon

Om kameran inte har inställningen Bulb på programratten hittar du den i menyn eller via inställningsrattarna. På vissa kameror hittar du Bulb när du väljer en slutartid som är längre än 30 sekunder. 

© Nikon

Här kan du använda Bulb

De flesta kameror har en maximal slutartid på 30 sekunder. Om du behöver längre slutartider måste du därmed använda Bulb. Det kan t.ex. vara om du vill fotografera stjärnornas rotation på natthimlen, eller om du vil fotografera blixtar under ett åskväder. 

Du kan ha användning av Bulb även i dagsljus om du t.ex. vill ha utdragna moln och silkeslent vatten, men då behöver du också använda ett ND-filter för att undvika överexponerade bilder. 

De långa slutartiderna innebär naturligtvis att du behöver använda stativ.

Här kan du se tester och recensioner av stativ i Prylguiden.

Så använder du Bulb

Välj programmet B (Bulb) på programratten om din kamera har den möjligheten. 

Alternativt väljer du det manuella programmet M. Vrid sedan någon av inställningsrattarna till inställningen Bulb (oftast när du väljer en slutartid som är längre än 30 sekunder). 

Nu kan du välja en lämplig bländare med någon av inställningsrattarna. Välj ett lågt ISO-värde och brusreducering vid långa slutartider för att undvika bildbrus.

Ofta får du  prova dig fram lite för att hitta rätt exponeringstid. Utgå ifrån ett lågt ISO-värde, t.ex. ISO 100. 

Den långa slutartiden kan medföra att sensorn blir varm, vilket kan ge extra mycket brus. Aktivera därför också brusreduceringen i kameramenyn när du ska använda långa slutartider. 

Sätt gärna ett skydd eller en bit gaffatejp över sökarens okular för att undvika att ströljus når sensorn från det hållet. Kolla att batteriet är fulladdat.

> Här kan du läsa allt om fototeknik

> Få en snygg och praktisk fotoväska till ett extraordinärt bra pris med Bonnier Digital FOTO. Få den samt 2 nummer av tidningen för bara 49 kronor HÄR.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av