Snygga bilder i hemmastudion

Så tar du snygga produktbilder i hemmastudion

Ta del av våra bästa tips på hur du får färger och strukturer hos kläder att bli så bra som möjligt i din hemmastudio. Läs också om vilken utrustning du bör använda och vilka inställningar som fungerar bäst.

Om du ska fotografera kläder eller ta porträttbilder där klädernas färger och struktur visas på bästa sätt behöver du kunna anpassa rummet som du fotograferar i. 


Det ska kunna mörkläggas så att dagsljus från fönstren inte blandar sig med ditt konstljus. Annars blir det svårt att återge färgerna helt korrekt. 

Oavsett vilken typ av lampor som du väljer är det viktigt att använda minst två stycken för att få ett jämnt ljus, och förr eller senare kommer du säkerligen vilja investera i en tredje lampa som kan lysa upp plagget bakifrån. Då syns tygets struktur nämligen tydligare.

Här får du fem tips att tänka på när du väljer utrustning och fotograferar.

1: Välj rätt ljus

Välj en blixtanläggning med två till tre lampor. Då får du ett jämnt ljus och ett blixtsken som är så kort att att motivet blir skarpt även om det inte är helt stilla. En sådan anläggning kostar från cirka 4000 kronor.

2: Välj bakgrund

De flesta motiv framhävs bäst mot en vit bakgrundsrulle, och det underlättar även friläggning i bildbehandlingen. Om du i stället väljer en blå bakgrund kan du få ett blått färgstick i motivet. 

3: Få korrekta färger

Ta en testbild med ett vitt pappersark bredvid din produkt. Använd det som referens för att ställa in vitbalansen manuellt på kameran. Du behöver också en korrekt kalibrerad datorskärm som visar färgerna korrekt i bildbehandlingen.

4: Se upp med vitt

Se upp så att högdagerområdena inte fräter ur så att du förlorar detaljerna i vita motiv. Exponera efter högdagrarna och lätta eventuellt upp skuggorna i bildbehandlingen om det behövs.

5: Ställ in kameran

Börja med ISO 200, slutartid på 1/160 sekund och bländare F/8. Sedan justerar du bländaröppningen tills du får det önskade resultatet. Många blixtanläggningar kan inte synkronisera snabbare än 1/160 sekund, och om du försöker dig på att använda kortare slutartider kommer du att få ett svart ”streck” i bilden.

En ljusmätare är till stor hjälp för att nå fram till en perfekt exponering. Fotografera i råformat, så att du kan justera bilderna i efterhand.

I frågelådan Fråga oss i tidningen Bonnier Digital FOTO kan du få svar på flera frågor om bland annat fototeknik. Du som prenumererar kan ladda ner Fråga oss gratis här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av