Ruin belyst med färgade led-lampor.

Led-lampor i olika färger kan skapa en sagoaktig stämning när du fotograferar ruiner.

© Shutterstock

Så tar du snygga bilder av ruiner

Gamla slottsruiner i landskapet är vackra motiv men det kan vara svårt att ta lyckade bilder av dem. Här är några tips för att göra ruinerna mer spännande att titta på.

Även om du fotograferar ett gammalt slott eller en ruin i ett vackert landskap med en djupblå himmel, blir bilderna inte alltid så bra som du skulle önska. 

Det finns definitivt olika saker du kan göra för att förbättra bilden, och till en del handlar det faktiskt om tidpunkten för fotograferingen. Det är knappast när solen står som högst på himlen som bilderna blir bäst, och det beror på det hårda ljuset och de starka skuggorna.

Nedan följer några bra tips som kan inspirera till olika uttryck. Det är alltid bra att ha ett stativ med sig, eftersom vissa av våra exempel kräver långa slutartider, och stativet ger dig generellt sett möjlighet att arbeta grundligt med kompositionen. Ett objektiv som täcker 24-70 mm är utmärkt i de flesta fall.

>Läs även: Så fotograferar du under blå timmen

Ruin i motljus i vackert landskap

Genom att fotografera i motljus med solstrålar som bryter igenom ett fönster, får du en bild som är mer intressant att titta på.

© Shutterstock

Fotografera ruinen i motljus

Fotografera vid soluppgång eller solnedgång när solen står lågt på himlen. Placera dig så att du har ruinen i motljus och solen bryter igenom ett hål i ruinen eller ett gammalt fönster.

Använd en liten bländaröppning, t.ex. F16, så att solljuset skapar skarpa strålar. Fotografera i råformat så att du kan lätta upp skuggorna och lyfta fram detaljerna i efterhand, t.ex. i Lightroom.

Fota inne i ruinen

Gå in i ruinen och hitta platser där solljuset bryter igenom. Om det finns en gammal sal med stora fönster kan du låta solstrålarna skapa vackra grafiska mönster när de till exempel korsar skuggorna av gamla pelare.

Gå nära ruinen med vidvinkel

Välj din mest kraftfulla vidvinkel och gå nära ruinen. Låt till exempel ett torn vara huvudmotivet som du fokuserar på. Missteckningen från vidvinkeln kan skapa ett ganska monumentalt och effektfullt uttryck.

>Läs även: Det här behöver du veta om komposition

Ruin belyst av röda led-lampor på natten

Lägg en färgad led-lampa i ruinen. Välj en färg som passar till stämningen du vill få fram, och ta bilden med lång slutartid.

© Shutterstock

Belys ruinen med led-lampor

Gå ut på kvällen och ta några bilder under den blå timmen. Stanna kvar på platsen tills det är helt mörkt och placera en eller flera färgade led-lampor inne i ruinen. 

Uppladdningsbara led-lampor från bland annat Godox kan lysa med olika färger. De kostar från en tusenlapp.

Det färgade ljuset kan skapa en sagoaktig stämning. Välj bländarprioritet, F8.0 och lägsta ISO. Använd självutlösaren för att undvika skakningar vid långa slutartider.

>Läs även: Det här kan du göra med led-lampor

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av