Lek med perspektivet

Lek med perspektivet i bilderna

Bara genom att fotografera ur rätt vinkel kan du göra byggnader mindre, få kroppar att försvinna och ta fram gigantiska armar. Tekniken ger dina bilder en kul touch som skiljer dem från mängden.

23 maj 2016

Hitta en vinkel där motivet ser helt annorlunda och beskär så att man får intrycket av att din kompis hänger utför ett stup, använd en spegel för att trolla bort din dotters kropp, eller fotografera två motiv på olika avstånd så att berget i bakgrunden blir lika stort som personen i förgrunden.

Det finns en massa olika möjligheter att leka med perspektivet och få annorlunda och roliga bilder.

Här kommer tre tips på vad man ska tänka på när man vill lura perspektivet i sina bilder.

Tips 1. Skärpedjup

När du vil komponera en bild där en del är långt borta medan resten är nära inpå är det viktigt att tänka på skärpedjupet. Här bör du använda en liten bländaröppning, gärna den minsta som ditt objektiv klarar av. Det är oftast F22.

Tips 2. Använd vidvinkel

Ett vidvinkelobjektiv har ett större skärpedjup än ett tele. En vidvinkel har samtidigt fördelen att stora föremål blir små så att du inte behöver stå så långt bort för att få med t.ex. ett högt torn i bilden.

Tips 3. Närgränsen

Om du vill fotografera din egen hand samtidigt som du håller i kameran behöver du ha koll på objektivets närgräns. Om närgränsen ligger längre än en armslängd bort kan din hand aldrig bli skarp. Vidvinkelobjektiv har kortare närgräns än teleobjektiv.

Som prenumerant kan du läsa fler tips och intressanta berättelser i artikeln överst på sidan.

> Läs fler artiklar om perspektiv

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av