Perfekta bilder i motljus

En klassisk tumregel säger att man ska fotografera med ryggen mot solen. Den regeln struntar vi i här och visar dig hur det starka motljuset kan utnyttjas för att ge fantastiska bilder.

2 juli 2012

Ladda ned hela artikeln och läs mer om hur du tar perfekta bilder i motljus.

På den gamla goda tiden – då bilderna hamnade på celluloid och inte på minneskort – var det närmast en dödssynd att fotografera motivet i motljus. Dåtidens objektiv hade inte samma effektiva ytbehandling som nutidens, vilket efterlämnade massor av bländarfläckar tvärs över bilder tagna mot solen. Men det största problemet var att filmerna inte alls täckte det stora kontrastomfånget från ljus till skugga. Oftast låg huvudmotivet dolt i mörka skuggor, eller så var himlen vit och saknade detaljer. Därför vände vi alla ryggen mot solen när vi fotograferade.

Råformat får motljuset att gnistra

Även om dagens kameror har blivit bättre på att skilja mellan nyanserna i ljuset är inte ens sensorerna i de dyraste spegelreflexkamerorna kapabla att hantera den våldsamma kontrasten från solens skarpa ljus till områden i djup skugga. Dessutom blir ljusmätaren tveksam och väljer en exponering där huvudmotivet inte är särskilt välbelyst.

Motljuset kan ge många spännande bilder, men man måste ta kontroll över exponeringen och utnyttja knep som spotmätning, upplättnadsblixt eller exponeringskompensation.

Fotografering i motljus är en spännande fotografisk utmaning, som dock har blivit lättare nu i den digitala fotoåldern. Man kan nämligen plocka många detaljer i både skuggor och högdagrar i program som Elements, Lightroom och Photoshop – i synnerhet om man fotar i råformat.

Läs mer om motljus här i artikeln.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av