Perfekt panorama på 360 grader

Med en äggklocka, litet fingerfärdighet och en kompaktkamera med intervallexponering är det lätt att ta perfekta panoramabilder som täcker 360 grader. Projektet är både billigt och kul.

10 oktober 2012

Ladda ned hela artikeln och läs mer om panoramabilder.

Många kompaktkameror har en inbyggd funktion som kan sätta ihop flera bilder till en panoramabild. Det är dock svårt att få horisontlinjen rak, och man brukar inte själv kunna ställa in bländare och skärpedjup. Med en enkel äggklocka, fingerfärdighet och ett fotostativ är det dock förvånande lätt att bygga ett eget välfungerande panoramaverktyg.

För att ta perfekta panoramabilder behöver man en kompaktkamera med funktion för intervallexponering. Det innebär att man kan ställa in kameran så att den tar bilder med jämna mellanrum. Väljer man ett intervall på exempelvis fem minuter får man tolv bilder på en timme. Och du kan använda ännu fler bilder om du t.ex. vill ha ännu högre upplösning eller göra något som påminner om time lapse-video. Monterar man kameran på fotostativet ovanpå äggklockan roterar den 360 grader under loppet av en timme. Efteråt är det sedan lätt att sätta ihop de tolv bilderna i Elements till en fin 360 graders panoramabild.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av