Ny teknik ger skarpare foton utan filter

En ny trend bland tillverkarna är att ta bort ett speciellt filter framför kamerans bildsensor. Fördelen är skarpare bilder, medan nackdelen är risk för fula mönster i bilderna. Så vad ska du välja?

Bilderna från digitalkameran ska helst vara knivskarpa, och tillverkarna jobbar ihärdigt på att kunna plocka fram ännu fler detaljer ur motiven. Än så länge har det mest handlat om högre upplösning, vilket ger fler detaljer, men en ny trend är också att skippa det så kallade kantutjämningsfiltret framför bildsensorn. Det här filtret, som också kallas för lågpassfilter eller OLPF, slöjar ljuset en aning innan det träffar bildsensorn. Det görs för att man ska slippa moaré, som är ett vanligen vågformigt, färgat mönster som kan uppstå i vissa motiv. Det sker oftast när man fotar tätrandiga föremål eller vissa textilvävningar.

Moaré kan bara uppstå i skarpa partier av bilden, och genom att minska ljuset något med kantutjämningsfiltret minskar man risken för detta, med det går också ut över skärpan. Risken för moaré är större i kameror med låg upplösning, då upprepningen i mönstret i motivet ska motsvara upprepningen i bildsensorns pixelmönster.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av