Tekniken bakom självutlösaren

Lär dig tekniken bakom självutlösaren

Denna förbisedda funktion är oumbärlig för självporträtt, men den kan också ge dig helt skarpa bilder när ljuset är knepigt. Här får du se hur du kan använda självutlösaren på bästa sätt och göra spännande bilder.

18 april 2016

Alla som har ägt en analog spegelreflexkamera minns säkert den karakteristiska mekaniska armen på kamerans framsida. Den kunde tryckas ner 90 grader, och när man tryckte på utlösaren gick tiduret igång. Då hann man ställa sig med resten av familjen medan alla tittade på hur armen långsamt och med ett surrande ljud rörde sig fram mot exponeringsögonblicket.

Gör så här

Självutlösaren, som funktionen kallas, finns fortfarande men är i dag en digital inställning som man aktiverar, med en lampa som blinkar varnande. Man kan till och med bestämma hur lång utlösarfördröjningen ska vara m.m.

Canon: För att aktivera kamerans självutlösare trycker du på knappen Drive. Vrid sedan på den stora inställningsratten på kamerans baksida tills klockan syns.

Nikon: Håll in den lilla knappen vid programratten längst ut till vänster, och vrid den nedre ratten till klocksymbolen. I menyn kan du finjustera funktionen.

Olympus: Tryck på OK för att komma åt självutlösaren. Välj mellan 2 sekunder, 12 sekunder eller användardefinierad självutlösare, som fungerar som timer.

Sony: Tryck på Menu. I kameramenyn hittar du klocksymbolen och väljer den. Sedan kan du välja en fördröjning på 2 sekunder eller 10 sekunder.

Pentax: Tryck på uppåtpilen bakpå kameran. Välj klocksymbolen. Tryck neråtpil. Välj hur lång utlösarfördröjningen ska vara. Du kan också välja intervall.

I den här artikeln visar vi dig hur du gör det bästa av en funktion som i grunden är enkel men som också är till fantastiskt stor hjälp när man vill ha skarpa bilder, t.ex. i det svaga kvällsljuset, när man också behöver långa slutartider.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av