Julkort med fin ljuseffekt

Julen närmar sig, och det är dags att tänka på de årliga julhälsningarna. Här visar vi hur man med en speciell fototeknik kan använda en enkel ljusslinga som bakgrund till ett julkort.

Termen bokeh är ett japanskt uttryck som ungefär betyder något i stil med utsmetat eller oklart. I fotosammanhang är bokeh helt enkelt ett uttryck för de områden i en bild som befinner sig utanför skärpedjupet. Det karakteriseras av på vilket sätt bakgrunden är oskarp och är särskilt tydligt när man tittar på hur lysande punkter i bakgrunden formas. Det finns många olika sorters objektivkonstruktioner, och bokeh bildas på olika sätt i olika objektiv. Vissa objektiv, främst de dyrare modellerna, har en fin bokeh, medan andra inte alls ser så fina ut.

I detta projekt fotograferar vi en ljusslinga ur fokus med ett objektiv på 50 mm inställt på bländare F4.0, och vi använder bokehen kreativt för att skapa en läcker bakgrund till ett julkort. Man kan använda i stort sett vilket objektiv som helst, men bokeh tenderar att bli som bäst i ljusstarka objektiv och på de längre brännvidderna, då det här går att skapa helt suddiga bakgrunder.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av