Utnyttja färgerna i dina bilder

Färgerna har stort inflytande över hur dina bilder uppfattas. Här får du tips om att sätta ihop rätt färger när du fotar.

14 januari 2016

Vissa färger är starkare än andra. Generellt är varma nyanser som rött, orange och gult mer dominerande än kalla färger som grönt, blått och lila. Varma färger har också en tendens att vara framträdande. Det gäller speciellt rött, som även i små doser kan dominera en komposition, eftersom det skriker på uppmärksamhet. Kalla nyanser är omvänt mer tillbakadragna.

Du kan utnyttja dessa egenskaper i dina bilder. Kombinerar du en varm färg med en kall kommer den varma alltid att dominera bilden, medan den kalla bildar en effektiv bakgrund.

Det bästa är om du ser till att blått och grönt finns i bakgrunden medan rött, orange och gult uppträder framför de kallare nyanserna. Omvänt kan du stimulera sinnena genom att kasta om färgerna för att på så sätt skapa en intressant bild.

Kraften i en färg påverkas också av färgen bakom. Rött ser mer intensivt ut mot en svart bakgrund jämfört med en vit bakgrund eller mot en kall bakgrund jämfört med en varm.

I den här artikeln får du ännu fler tips om att använda färger i bilden.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av