Fånga ljuset som du inte kan se

Fånga ljuset som du inte kan se

Digitalkameran kan fånga både ultraviolett och infrarött ljus som annars inte kan uppfattas med blotta ögat.

Bildsensorn i en digitalkamera kan även fånga upp våglängder som befinner sig utanför den delen av spektrat som vi vanligen uppfattar som synligt ljus.

Detta gäller för både ultraviolett ljus, som har en kortare våglängd än det synliga ljuset, och det infraröda ljuset, som har en längre våglängd än det synliga ljuset.

Kamerasensorn skyddas dock av ett filter som hindrar det infraröda ljuset från att komma in och störa exponeringen.

Surrealistiska bilder

Men det infraröda ljuset kan ge fantastiskt snygga och kontrastrika bilder, där trädens lövverk blir helt vitt och himlen blir mörk.

Fang lyset du ikke kan se

Svartvita bilder gör sig fint när man fotograferar med IR-ljus, där särskilt trädens löv eller barr lyser upp ännu starkare.

Det finns verkstäder som specialiserar sig på att avlägsna det skyddande filtret. Det innebär emellertid att kamerans ursprungliga funktion går förlorad, samt att garantin slutar att gälla. Å andra sidan får du då en kamera som kan användas för att ta den här typen av näst intill surrealistiska bilder.

Ett annat alternativ är att köpa ett speciellt IR-filter som filtrerar bort allt det synliga ljuset så att nästan bara det infraröda ljuset når kamerans bildsensor.

Den här tekniken kräver dock att du använder väldigt långa slutartider och stativ även i strålande solsken.

I tidningen Bonnier Digital FOTO nummer 1/2017 kan du läsa mer om hur det går till när du fångar ljuset som du inte kan se. Börja prenumerera, så kan du även läsa de fem senaste numren av tidningen via tidningsappen Wype

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av