Få skarpa bilder

Det är frustrerande att komma hem med oskarpa bilder, i synnerhet om man har förevigat ett alldeles speciellt ögonblick. Vi berättar hur du får skarpa bilder.

25 september 2012

Läs mer om hur du får skarpa bilder här i artikeln.

Att uppnå perfekt skärpa i sina bilder är något som alla fotografer eftersträvar, men de krispigt skarpa bilderna är inte alltid lika lätta att uppnå som man hade önskat. Det beror på en lång rad faktorer som är viktiga att känna till, även om man har investerat i den senaste fotoutrustningen. Vem har t.ex. inte varit med om att autofokusen har fokuserat på något annat än det man trodde. Det kan också hända att man har köpt en dyr spegelre exkamera men sparat in på objektivet. Då märks det direkt, för de billiga objektiven presterar helt enkelt inte samma skärpa som de dyra.

En annan nog så viktig faktor är valet av slutartid. Tar man t.ex. actionbilder måste man välja en kort slutartid för att få huvudmotivet skarpt, och då har avståndet stor betydelse.

Här i artikeln har vi tio viktiga tips om hur du säkrar optimal skärpa när du fotograferar. Du får också ett antal nyttiga bonustips efterhand.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av