http://www.smartphotocourses.com
http://www.smartphotocourses.com Få bättre koll på kamerans möjligheter © Thomas AE/Unsplash

Få bättre koll på kamerans möjligheter

Din moderna digitalkamera är ett storstilat exempel på avancerad teknik, oavsett hur mycket eller lite du har gett för den. Men det finns ändå saker som du behöver göra för att hålla kameran i topptrim.

12 oktober 2016

En kamera har många funktioner och knappar som du kanske inte helt och hållet vet hur de fungerar.

Det är helt klart värt att lära sig mer om dem, får i vissa fall kan de hjälpa dig till bättre bilder.

Här får du två av de viktigaste tipsen:

Uppdatera programvaran

Precis som att programvaran i datorn eller mobilen måste uppdateras med jämna mellanrum, behöver man även uppdatera kamerans programvara. Det görs bara inte automatiskt.

En programvaruuppdatering kan till exempel ge nya språkpaket, snabbare menyer och nya funktioner. Vissa objektiv kan också få ny programvara, så att t.ex. autofokussystemet blir snabbare.

Du behöver se till så att kamerans batteri är helt laddat, och så behöver du ett tomt, formaterat minneskort. Sedan är det bara att följa tillverkarens instruktioner. Men om uppdateringen avbryts, t.ex. om batteriet tar slut, kan detta göra så att kamerans befintliga programvara förstörs.

I Fördelszonen hittar du länkar till nya programvaruuppdateringar från en lång rad kameratillverkare. Du hittar dem här.

Mer exakta gluggar

När du mikrojusterar dina objektiv kan du vara säker på att de passar perfekt med just ditt kamerahus. Detta är viktigast på de stora bländaröppningarna, som F2,8 och större, eftersom problemet bara märks när man har ett litet skärpedjup.

Så mikrojusterar du: 

  • Välj live view och fokusera på en vanlig linjal som står lutad bort mot kameran.
  • När du har fokuserat går du ut ur live view och tittar på distansmätaren uppe på objektivet medan du fokuserar på precis samma punkt igen. 
  • Om mätaren flyttar sig bör du kalibrera objektivet. Det gör du i kameramenyn. 
  • Fokusera igen, och justera tills mätaren inte rör sig längre.

Du kan även köpa ett speciellt paket avsett för mikrojustering, t.ex. SpyderLenscal. Det kostar omkring 650 kronor.

Här får du en översikt över sådant som du kanske inte gör tillräckligt ofta, men som du ändå borde tänka på. Det kan nämligen ge dig nya möjligheter att ta bättre bilder:

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av