Det kan du göra med bildstilar

Det kan du göra med Picture Style

Med så kallade bildstilar i kameran kan du åstadkomma exakt det färg- och kontrastuttryck som du vill ha i dina bilder – redan i exponeringen.

16 februari 2017

Bildstilar – eller picture styles som de ibland kallas – är en sorts inbyggd råkonvertering i kameran som faktiskt ofta kan göra att man slipper bildbehandla bilden i datorn.

Canon var först och kallade funktionen för Picture Style, medan Nikon kallar det för det Picture Control. Andre tillverkare har jämförbara funktioner.

Det finns flera olika varianter på bildstilar i kameran, och de har justerats utifrån ett flertal parametrar som tar hänsyn till bl.a. färger och ljusstyrka. 

Välj bildstil efter motivet

Om du tar en rad bilder av samma motivtyp, t.ex. landskap eller porträtt, kan du ställa in kameran efter det och på så vis få snyggare jpeg-bilder direkt ur kameran.

Autoinställningen är bra, men du får ofta ett ännu bättre resultat när själv väljer en fast inställning. Då kan du också vara säker på att få ett enhetligt resultat från bild till bild. I alla nyare kameror kan du dessutom användaranpassa funktionen.

Tänk på att bildstilar bara påverkar dina jpeg-filer. Om du fotograferar i råformat påverkar de bara bilden som du ser på skärmen, men filerna kommer fortfarande ut ur kameran som rena råfiler. 

Så anpassar du bildstilen

Hos Canon kan du skapa dina egna användardefinierade bildstilar utifrån en befintlig, t.ex. Standard. Då kan du anpassa skärpeintrycket, kontrast, färgmättnad och färgton.

Hos Nikon väljer du t.ex. inställningen Standard. Sedan kan du använda skjutreglage i menyn för att anpassa bildstilen. Justera bl.a. skärpa, kontrast, färgmättnad och färgton.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av