Bra stillbilder i 4K på frammarsch

4K-upplösningen ser bra ut på video och är just nu på stor frammarsch. Men kan man egentligen använda videoklippen för att få fram stillbilder av sport, frågar en läsare.

Det går att plocka fram stillbilder på 8,3 megapixel ur en 4K-video, så att man får fram stillbilder i t.ex. jpeg-format.

Resultatet blir imponerande, men det kommer inte riktigt upp i klass med en stillbild på 24,0 megapixel, vilket man ofta kan få när man fotograferar.

Problemet med att använda stillbilder från en 4K-video är att kamerornas autofokus ännu inte är tillräckligt snabb för att kunna hålla kvar fokus på t.ex. två fotbollspelare när de tampas om bollen. Det gör att tekniken ännu inte lämpar sig så väl för användning i sportsammanhang, men vi är säkra på att tekniken kommer att hinna ikapp så småningom.

Välj bilden direkt i kameran

Däremot fungerar det utmärkt när motivet inte förflyttar sig hastigt från plats till plats, till exempel vid kampsport, eftersom det inte ställer samma krav på hastigheten hos kamerans autofokus.

På vissa nya kameror kan man välja vilken bildruta man vill använda som stillbild direkt i kameran.

Om din kamera inte har den funktionen är det också enkelt att plocka ut bilder ur videoklipp i Photoshop – du kan se hur i den här videoguiden i Fördelszonen.

_Frågan om stillbilder från videoinspelningar är en fråga från en av våra läsare i vår frågelåda Fråga oss i tidningen Digital FOTO nummer 13/2016. Här svarar vi också på vad du behöver för att göra din egen fotostudio, om bilder av Eiffeltornet är upphovsrättsligt skyddade, och hur värmedis kan förstöra din bild.

Om du prenumererar på tidningen kan du ladda ner frågelådan utan kostnad överst på sidan._

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av