7 saker du inte visste om din kamera

Med en handfull smarta knep blir det lättare att ta lyckade bilder.

© Shutterstock

7 saker du inte visste om din kamera

Kameran har en mängd smarta funktioner som kan hjälpa dig att ta bättre bilder. En del av de här funktionerna kan vara svåra att hitta och kräver att man gör en djupdykning i menysystemet. Här får du sju smarta knep som kan göra det lättare och roligare att fotografera.

30 april 2018 av Poul Siersbæk

När du utforskar kameramenyerna kan det stora antalet funktioner kännas överväldigande och svårt att överblicka. 

Därför är det lätt hänt att man missar många praktiska funktioner. 

Men det finns ett antal guldkorn som det verkligen lönar sig att leta upp, eftersom de gör det lättare och roligare att fotografera. 

Här får du sju bra tips om funktioner i din kamera som du kanske inte kände till.

1. Se skarpt varje gång

Till många DSLR-kameror kan du köpa dioptrilinser för omkring 200 kronor. Med dessa kan du använda sökaren även om du har starka glasögon. 

Om du ska fotografera ur krävande vinklar kan du montera en vinkelsökare. 

Och glöm inte att kamerans dioptriinställning kan justeras efter din syn. Det gör du oftast på en liten ratt vid kamerans sökare. 

Läs också: 3 tips för att ställa in kameran efter dina behov

2. Få kameran i toppform

Tillverkarna uppdaterar ibland kamerans inbyggda programvara - firmware, kallas det som bekant - för att avhjälpa fel och brister. 

Det är lätt att uppdatera kamerans firmware. Se efter i menyn vilken firmware-version din kamera har. 

Gå in på kameratillverkarens webbplats och sök på din kameramodell, så att du kommer till en nedladdnings- eller supportsida för din kamera. 

Kolla om den senaste versionen av firmware är samma som i din kamera. Om inte, laddar du ner den senaste versionen, ansluter kameran till datorn och uppdaterar.

Lär också: Så tar du bättre bilder med den utrustning du redan har

3. Lås exponeringen

Många DSLR-kameror har ett så kallat exponeringslås. Det brukar sitta så att det kan aktiveras med tummen, och det fryser kamerans exponeringsinställningar så att bilden tas med dessa inställningar även om du riktar kameran åt ett annat håll. 

Tryck på AE-L-knappen medan du mäter ljuset. Vrid kameran till ett nytt motiv och ta bilden. 

Det här är en bra funktion om du till exempel vill sätta samman flera bilder till ett panorama, där exponeringen måste vara lika överallt.

Läs också: Så tar du ett fantastiskt panorama

Fujifilm X-T20 exponeringslås

Genom att trycka på AE-L-knappen när du ska ta en bild kan du bevara exponeringsinställningarna även om du riktar kameran åt ett annat håll.

© Fujifilm

4. Gör egna genvägar

De flesta kameror har funktionsknappar, alltså Fn-knappar, som du kan tilldela bestämda funktioner. Ofta går det även att omprogrammera andra knappar. 

Du kan till exempel programmera en viss knapp så att den växlar mellan vanlig och kontinuerlig fokusering. Det är mycket praktiskt om motivet helt oväntat börjar röra på sig. 

Du kan också aktivera en viss fokusinställning som du har valt ut på förhand, eller aktivera spotmätning tillfälligt genom att trycka på en knapp. 

Läs också: 7 hemliga funktioner i din kamera som du måste känna till

5. Gör backup medan du fotograferar

Det vanliga är att dina bilder sparas endast på ett minneskort, men om din kamera har två kortplatser kan du låta den göra säkerhetskopior på det andra kortet automatiskt. 

I menyn kan du även ställa in kameran så att den automatiskt börjar spara bilderna på kort nummer två, om det första har blivit fullt i stridens hetta.

Läs också: Så gör du säker backup

6. Ta flera bilder i en

Dubbelexponeringar är mycket effektfulla. Med de analoga kamerorna kunde man - ibland av misstag - exponera en bild ovanpå en annan. 

Nu gör vi det i Photoshop, men många nya kameror har funktionen inbyggd, vilket gör det lätt att skapa multiexponeringar med flera motiv i samma bild.

Dubbelexponering

Genom att aktivera multiexponering i kameran kan du ta bilder "ovanpå" varandra.

© Shutterstock

7. Skydda dina bildrättigheter

Du kan lätt lägga in ditt namn i exif-data i alla bildfilerna direkt i kameran. På det sättet vet alla att det är du som har tagit bilden. 

Detta gör du via menypunkten som brukar heta exempelvis Copyrightinformation. 

Här kan du skriva ditt namn, copyrightsymbol och årtal. Uppgifterna sparas även i råfilerna. 

Läs också: Så ger du andra tillstånd att använda dina bilder

> Just nu får du vår nya, lärorika bok med 100 tips och kurser i bildbehandling i Photoshop, Elements och Lightroom med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Se erbjudandet här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av