Universums bästa bilder

Världens mest storslagna fotostudio finns på rymdstationen ISS, där motiven plåtas viktlöst 400 km ovanför planetens yta. De spektakulära bilderna från rymden är tagna med helt vanliga jordnära spegelreflexer.

20 december 2012

Något som vi jordbor har kunnat utnyttja, eller bara avnjuta, är alla de fantastiska bilder som de olika besättningarna på den internationella rymdstationen ISS under årens lopp har skickat ner till jorden. Med en placering i omloppsbana runt jorden på 300–400 kilometers höjd har astronauterna och de ryska kosmonauterna kunnat njuta av en utsikt som skulle kunna få de flesta fotointresserade att svimma. Som tur är har de samarbetande rymdorganisationerna låtit den bildmässiga aspekten väga mycket tungt och prioriterat inköp och uppskjutning av professionell fotoutrustning.

Med de moderna digitala spegelreflexernas fina upplösning och höga bildkvalitet har det blivit möjligt att leverera bildmaterial som får en att tappa andan och bli viktlös av beundran. Detsamma gäller videor och time-lapse-inspelningar där uppifrån.

I artikeln får du en närmare titt på utrustningen och på några av de allra nyaste och mest spektakulära bilder som astronauterna har tagits från världens bästa – ööh, universums bästa fotostudio.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av