Turistattraktionen Colosseum i Rom fotograferad vid en stor vattenpöl

Vackra byggnader blir ännu vackrare när de speglas i en damm eller bara en vattenpöl. Leta efter snygga speglingar när det har regnat på storstadssemestern. 

© Shutterstock

5 tips som ger fina bilder när det regnar på semestern

Det kan vara frestande att stuva undan kameran och söka skydd inomhus när regnet störtar ned. Men blötvädret kan faktiskt ge dig vackra – och annorlunda – semesterbilder.

1. Sätt en plastpåse på kameran

Till att börja med behöver du skydda utrustningen mot fukt. Det finns massor av dyr extrautrustning, men en plastpåse kan också fungera, och den kan du alltid ha i fickan.

För en vanlig DSLR-kamera med paketobjektiv behöver du en påse som rymmer minst 8 liter. Lägg ned kameran i påsen med objektivet först och sätt ett gummiband runt objektivets yttersta del, så att påsen hålls på plats. 

Gör hål i påsen vid frontlinsen och pilla eller klipp bort plasten framför linsen. Dra fram påsen en aning, så att den sticker ut lite över objektivet och därmed ger maximalt skydd för frontlinsen.

Vi har spelat in en video där vi visar det här knepet samt 3 andra fiffiga fotoknep med en plastpåse

2. Leta efter vattenpölar

Om du fotograferar Colosseum, Eiffeltornet eller Big Ben på en solig dag med molnfri himmel får du sannolikt exakt samma bild som turisten bredvid dig. 

Här kan regnet göra underverk för din bild. 

Ge dig ut på jakt efter attraktioner i staden med vattenpölar i närheten. Gå sedan ned på knä, så att du får en perfekt spegling av byggnaden i vattenytan. 

Om det har regnat mycket blir det dessutom lättare att hitta en vinkel utan turister. Vänta eventuellt tills solen har gått ned; då får du stämningsfulla effekter av byggnadens konstljus. 

Läs också: 5 tips för bra bilder med reflektioner

3. Använd paraplyerna i ett gatufoto

Paraplyer i olika färger fotograferade uppifrån

Paraplyer i olika färger och former kan vara ett bra inslag i bilden. 

© Shutterstock

En asfaltsgrå gata blir plötsligt rolig att fotografera om den är full av paraplyer i olika färger och mönster. 

Leta upp en välbesökt plats och försök komma upp en bit över markplanet, t.ex. en butik i två våningsplan, en trappa eller en gångbro.

Om du själv har ett paraply till hands kan du använda det för att rama in bilderna genom att sänka det lite så att det täcker molnen och nätt och jämt anas i bilden. 

Se också: 14 kreativa bilder tagna i regnet

4. Älska kontrasterna

Stad fotograferad med hög kontrast

De hotfulla regnmolnen över staden gör bilden betydligt intressantare än om himlen hade varit helt blå. Konverteringen till svartvitt framhäver kontrasterna ytterligare. 

© Shutterstock

Hotfulla moln kan ge dramatik och kontrast till en storstadsbild. 

Ställ in kameran på centrumvägd ljusmätning och fokusera på de ljusaste områdena i bilden.

På så vis blir regnmolnen mörkare och kontrasterna större. Om du även konverterar bilden till svartvitt i bildbehandlingen blir resultatet ännu effektfullare.

Läs också: 7 tips för att fånga oväder

5. Leta efter de roliga uttrycken

Folk ser annorlunda ut när regnet vräker ned. 

Genomblöta pendlare kniper samman ögonen i en grimas medan de kämpar sig fram genom ovädret, turister flyr in under närmaste markis, och barn hoppar glatt i den största vattenpölen som de kan hitta. 

Ha kameran redo framför bröstet, zooma in om du kan och fota loss när känslorna visar sig. 

Fler tips i det nya numret av Bonnier Digital FOTO

Du kan få mycket mer inspiration, knep och goda råd från professionella resefotografer i Bonnier Digital FOTO nummer 9/2018. 

Här tittar vi på några av de vanligaste utmaningarna på semestern, t.ex. hur du kan ta en ny och intressant bild av en utsikt som du redan har fotograferat flera gånger förut.

så får du fina semesterbilder i oväder

Köp tidningen i butiken eller börja prenumerera. Du som prenumererar får genast åtkomst till det aktuella numret och de nio senaste numren i vår tidningsapp Wype.

Just nu får du två nummer av Bonnier Digital FOTO och vår stora kursbok om bildbehandling "100 tips och kurser" för bara 49 kronor. Se erbjudandet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av