blåsippor makro foto

Öva dig på makrofotografi och fotografera de många fina blåsipporna i skogen. 

© Shutterstock

3 saker att fotografera i påsk

Påsklovet är här, och det ger perfekta möjligheter att lägga den extra ledigheten på att öva upp din fototeknik och samtidigt få massor av frisk luft.

9 april 2019

Påsken är en tid på året när skir grönska badar i ett mjukt ljus som ger suveräna möjligheter till att ta fina bilder. 

Och så är det också en tid med lite fler lediga dagar än annars. Lediga dagar som du med fördel kan lägga på en rejäl fotorunda. 

Här kommer vi med tre förslag på vilka upplevelser och motiv som du kan roa dig med i påsk.

Tillbringa påsken med makrofotografi

Vissa fjärilsarter övervintrar som vuxna, och de allra tidigaste vaknar redan i mars och sedan kommer de övriga. Vi föreslår att du övar upp din makrofotografi tillsammans med en av vårens budbärare.

Gå därför upp tidigt och fotografera fjärilarna tidigt på morgonen när de fortfarande är slöa. Då har du bättre möjlighet att komma närmare dem.

Vi föreslår att du använder ett makroobjektiv med bländaren på omkring F5.6–8.0. Då blir det enklare att få skärpa på både vingar och huvud.

Om du inte har något makroobjektiv kan du också använda ett teleobjektiv på omkring 100 mm. Fördelen med det är att du inte behöver komma lika nära som när du använder makroobjektivet. Här är det emellertid bra att använda stativ. 

> Läs vår store guide till makrofotografi här

blåsippor makro foto

I skogarna börjar sipporna titta fram. De är ett utmärkt motiv om du vill öva dig på makrofotografi. 

© Shutterstock

Bli ännu bättre på gatufotografi

Påsken och våren lockar även fram oss människor ur vinterdvalan. Ta därför med dig kameran ut i staden, där aktiviteten återigen är igång på gatorna.

Vi rekommenderar att du använder ett zoomobjektiv på omkring 24–70 mm. Det ger goda möjligheter i de allra flesta situationer.

En huvudregel är att det är fritt fram att fotografera folk på offentliga platser. Om du helst vill be om lov är det bäst att fråga efter att du har tagit bilden. Du kan alltid radera den.

> Läs våra 5 tips om gatufoton och mer om reglerna för gatufotografi här

gatufotografi i motljus

När du fotograferar människor i staden kan du också skapa stämningsfulla bilder där människor inte nödvändigtvis är igenkännbara, utan bara visas som silhuetter. Här hittar du massor av tips om fotografering av dramatiska silhuetter. 

© Shutterstock

Fota action i påsk

I påsk är det vanligt att unga män och kvinnor ger sig ut på gräsplanerna och utkämpar en kamp om livet, lera och mål när viktiga poäng står på spel i landets olika fotbollsdivisioner.

Det ger dig många möjligheter att testa vad kamerautrustningen går för när nickdueller, mål och leriga knän är i fokus.

Et teleobjektiv på 200–300 mm räcker ofta för att ta spännande och uttrycksfulla närbilder av spelarna, även om de är mitt ute på planen.

När du tar fotbollsbilder är det bra att använda kontinuerlig autofokus. Det heter ofta C-AF, AF-C eller AI Servo på de vanligaste kamerorna. 

Om din kamera har stöd för funktionerna kan det också vara bra att aktivera följefokus, så att kameran kamerans fokus inte förlorar greppet om motivet även när det rör på sig.

Utgå ifrån en slutartid på omkring 1/1000 och välj en stor bländare så att du får in massor av ljus i kameran. Ställ sedan in ISO, så att du får en välexponerad bild.

> Du hittar fem tips som ger bra fotbollsbilder här

fotboll nickduell

De dramatiska situationerna i fotboll ger ofta bra bilder. Särskilt om du kan komma riktigt nära spelarnas ansikten och uttryck.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av