Ta ditt eget körkortsfoto

Det kan löna sig att ta sina egna bilder till körkortet – vi hjälper dig fram till ett resultat som tillfredsställer både dig själv och Transportstyrelsen. 

Så tar du ett perfekt körkortsfoto

Du har kanske funderat på att spara en slant genom att ta ditt eget körkortsfoto. Det kan du också, men det finns en rad viktiga regler som du behöver följa. Vi har sammanställt dem:

16 september 2019

Visste du att ett körkortsfoto bara blir godkänt om det uppfyller en rad olika regler? Att bakgrunden ska vara ljus och utan skuggor har de flesta koll på, men personen ska också ta upp en bestämd del av den färdiga bilden. Fotografiet ska vara 45 mm högt och 35 mm brett, och här ska hela huvudet vara synligt, med 14–17 mm mellan pupillen och hakspetsen.

Rakt framifrån

Kameravinkeln får inte påverka möjligheten att känna igen personen på fotot. Därför ska bilden tas rakt framifrån, samtidigt som ansiktet är jämnt belyst, utan skuggor på varken ansiktet eller bakgrunden.

Du får inte heller ha någon huvudbonad, även om undantag kan göras för religiösa beklädnader. Om du använder glasögon får de inte reflektera ljuset eller vara tonade, och bågarna får inte heller skymma ögonen. Ögonen ska för övrigt vara öppna, och skärpan ska ligga på pupillerna. 

Här hittar du mer ingående instruktioner: http://www.korkortsportalen.se/jag-har-korkort/fornyelse/fotoanvisningar/

Glöm inte att kolla reglerna från gång till gång – de kan ändra sig med tiden.

Nu är du redo att ta ditt körkortsfoto. Nedan hittar du våra åtta bästa tips för ett perfekt körkortsfoto.

1. Välj ett lämpligt objektiv till körkortsfotot

Måttligt tele

Skippa vidvinkelobjektivet när du ska ta ett körkortsfoto. Använd i stället ett objektiv på 85 mm, som gör ett mycket bättre jobb.

© Shutterstock


Ett körkortsfoto ska vara så välliknande som möjligt. Skippa därför ultravidvinkeln eller andra typer av vidvinkelobjektiv – ett objektiv på 85 mm eller 70–200 mm ger ett smickrande och naturtroget porträtt utan den förvrängning som man får från objektiv med kortare brännvidder.

> Läs också: Vad är ett porträttobjektiv?

2. Välj rätt bländaröppning

I ett körkortsfoto ska alla detaljerna i ansiktet vara skarpa. Det fungerar inte om näsan och öronen är oskarpa i körkortsfotot, vilket är lätt hänt om du har ett allt för litet skärpedjup

Välj därför en bländaröppning på högst F4. Du kan även använda en mindre bländaröppning (d.v.s. ett större bländarvärde) som ger ett större skärpedjup. 

Vilken bländare du väljer beror naturligtvis i första hand på ljusförhållandena. Ställ sedan in slutartiden och ISO utifrån bländaren.

> Läs också: Det betyder objektivets bländarvärden

3. En vit bakgrund är perfekt för körkortsfotot

Den bästa platsen för att ta en körkortsbild är framför en helt vit vägg på en plats med bra ljusinsläpp. 

Om du inte har det kan du hänga upp ett vitt lakan över en dörr för att skapa en vit bakgrund. Se bara upp så att lakanet är riktigt slätt.

> Läs också: Så fotograferar du porträtt med studiolampor.

4. Ett körkortsfoto ska vara utan skuggor och reflexer


Ett felaktigt körkortsfoto på grund av skuggor

I den här bilden är skuggorna i ansiktet alltför framträdande för att man ska kunna använda den som körkortsfoto.

Ansiktet ska vara jämnt belyst, så om det finns lampor som ger skuggor i ansiktet ska du släcka dem. Oftast är taklampor boven, eftersom de ger skuggor över ögonen och under näsan.

Du får bäst resultat genom att fota utomhus en mulen men ljus dag. Om det inte är tillräckligt ljust kan du använda en extern blixt.

Om du fotograferar inomhus är det bäst att använda blixt. Vrid blixten så att den pekar bakåt och rikta den uppåt, så att den belyser väggen och taket bakom dig. 

Det ger ett jämnt ljus i ansiktet i och med att ljuset studsar runt i rummet och inte bara kommer från en enda riktning.

Välj en slutartid på 1/200 eller 1/250 sekund när du ska fotografera körkortsbilden.

> Vill du bli ännu bättre på att fotografera porträtt? Här hittar du en videoguide i Fördelszonen. (Bara för prenumeranter.)

5. En reflektor gör underverk för dina körkortsfoton

Det är på den här punkten du kan göra ett bättre jobb än fotoautomaten. 

Låt modellen hålla en stor vit pappskiva så att den ligger vågrätt framför personen och inte kommer med i bilden. Du kan naturligtvis också använda en reflektorskärm.

Det reflekterar in ljus i ögonen och lättar upp skuggorna helt, så att du faktiskt får ett fint porträtt och inte något som ser ut som ett förbrytarfoto.

<Läs också: Här visar vi hur du kan göra din egen reflektor nästan gratis.

6. Ha gott om utrymme

Det får inte finnas några störande element i ett körkortsfoto, utan bilden får bara visa personen i fråga.

Lämna därför gott om utrymme på alla håll i bilden när du tar den, och se till att hela bildytan är fri från störande element.

Sedan kan du beskära bilden till rätt format vid bildbehandlingen.

> Lös också: Bli bra på bildbehandling med Fördelszonen.

7. Ett körkortsfoto ska likna personen


Et felaktigt körkortsfoto av många orsaker

Det är viktigare att körkortet efterlever regelverket än att det blir vackert. Glöm bland annat inte att personen ska fotograferas rakt framifrån mot en ljus bakgrund. Den här bilden duger inte alls som körkortsfoto. 

Även om din modell säkert vill bli så snygg som möjligt bör du inte bildbehandla körkortsfotot alltför hårt.

Om det finns delar som är lite för ljusa eller mörka kan du försiktigt lätta upp skuggorna och dämpa högdagrarna något. 

Skärp eventuellt upp bilden något, men överdriv inte. Fotot ska likna personen på körkortet – även på en dålig dag.

8. När du ska skriva ut körkortsfotot

Om du själv ska skriva ut ett körkortsfoto eller skicka in det för att få det utskrivet behöver du framför allt se till att fotot är tillräckligt högupplöst.

Kontrollera därför att upplösningen är på 300 dpi. 

Om du själv ska skriva ut bilder bör du vara noga med att välja fotopapper av god kvalitet. Körkortsfotot blir inte godkänt om det är skadat eller otydligt.

> Läs också: Allt du behöver veta när du skriver ut bilder.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av