Så tar du ett perfekt körkortsfoto

Du har kanske funderat på att spara en slant genom att ta ditt eget körkortsfoto. Det kan du också, men det finns en rad viktiga regler som du behöver följa. Vi har sammanställde dem:

Visste du att ett körkortsfoto bara blir godkänt om det uppfyller en rad olika regler? Att bakgrunden ska vara ljus och utan skuggor har de flesta koll på, men personen ska också ta upp en bestämd del av den färdiga bilden. Fotografiet ska vara 45 mm högt och 35 mm brett, och här ska hela huvudet vara synligt, med 14–17 mm mellan pupillen och hakspetsen.

Rakt framifrån

Kameravinkeln får inte påverka möjligheten att känna igen personen på fotot. Därför ska bilden tas rakt framifrån, samtidigt som ansiktet är jämnt belyst, utan skuggor på varken ansiktet eller bakgrunden.

Du får inte heller ha någon huvudbonad, även om undantag kan göras för religiösa beklädnader. Om du använder glasögon får de inte reflektera ljuset eller vara tonade, och bågarna får inte heller skymma ögonen. Ögonen ska för övrigt vara öppna, och skärpan ska ligga på pupillerna. 

Här hittar du mer ingående instruktioner: http://www.korkortsportalen.se/jag-har-korkort/fornyelse/fotoanvisningar/

Glöm inte att kolla reglerna från gång till gång – de kan ändra sig med tiden.

8 tips för att ta ett perfekt körkortsfoto:

1. Välj ett lämpligt objektiv

Skippa ultravidvinkeln  – ett objektiv på 85 mm eller 70–200 mm ger ett smickrande och naturtroget porträtt utan den förvrängning som man får från objektiv med kortare brännvidder.

2. Välj rätt bländaröppning

I ett körkortsfoto ska alla detaljerna i ansiktet vara skarpa, så att du undviker ett allt för litet skärpedjup. Välj därför en bländaröppning på F4–F8 beroende på ljusförhållandena och ställ sedan in slutartiden och ISO utifrån detta.

3. Hitta en vit bakgrund

Den bästa platsen för att ta en körkortsbild är framför en helt vit vägg på en plats med bra ljusinsläpp. Om du inte har det kan du hänga upp ett vitt lakan över en dörr för att skapa en vit bakgrund. Se bara upp så att lakanet är riktigt slätt.

4. Avlägsna skuggor och reflexer

Ansiktet ska vara jämnt belyst, så om det finns lampor som ger skuggor i ansiktet ska du släcka dem.

Du får bäst resultat genom att fota utomhus en mulen men ljus dag. Om det inte är tillräckligt ljust kan du använda en extern blixt.

Vrid blixten så att den pekar bakåt och rikta den uppåt, så att den belyser väggen och taket bakom dig. Välj en slutartid på 1/200 eller 1/250 sekund.

5. Få ljus i ögonen med reflektor

Det är på den här punkten du kan göra ett bättre jobb än fotoautomaten. Låt modellen hålla en stor vit pappskiva så att den ligger vågrätt framför personen och inte kommer med i bilden.

Det reflekterar in ljus i ögonen och lättar upp skuggorna helt, så att du faktiskt får ett fint porträtt och inte något som ser ut som ett förbrytarfoto.

Här visar vi hur du kan göra din egen reflektor nästan gratis.

6. Ha gott om utrymme

Lämna gott om utrymme på alla håll i bilden när du tar den, så att du kan beskära till rätt format i efterhand.

7. Justera sparsamt

Även om din modell säkert vill bli så snygg som möjligt bör du inte bildbehandla alltför hårt.

Om det finns delar som är lite för ljusa eller mörka kan du försiktigt lätta upp skuggorna och dämpa högdagrarna något. Skärp eventuellt upp bilden något, men överdriv inte.

8. Kolla upplösningen

Innan du exporterar bilden kontrollerar du att upplösningen är på 300 dpi. Skriv slutligen ut bilden på fotopapper av god kvalitet – fotot blir inte godkänt om det är skadat eller otydligt.

> Skydda kameran ordentligt när du ska på semester med Bonnier Digital FOTOs nya kameraväska. Den är rymlig, praktisk och funktionell.

Du kan köpa väskan samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Se erbjudandet här – och nedan kan du även se hur rymlig väskan är. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av