Två flickor öppnar julklappar. Bra möjlighet att ta kul julbilder.

Du har gott om möjligheter att ta roliga julbilder när det är dags för julklappsöppning.

© Shutterstock

Så tar du de bästa bilderna på julafton

Jul är lika med roliga upptåg och mys i dämpad belysning, och det kan innebära vissa utmaningar för dig som gärna vill ta bra och roliga julbilder.

13 december 2017

Med de här sex tipsen kan du ta bra och roliga julbilder på själva julafton, men även på jobbets julfest och andra inomhusarrangemang under de mörka vintermånaderna.

1. Gör julen vit

Jul är lika med mys, och mys är ofta lika med dämpad belysning från flera svaga ljuskällor. 

Det kan göra det svårt för kameran att hitta rätt vitbalans, och därmed kan dina försök att fånga stämningen och ta roliga bilder resultera i en bildserie med ett fult gultonat färgstick. 

Om du fotar i råformat kan du korrigera vitbalansen i bildbehandlingen. Men om du vill använda jpeg-filer direkt från kameran så att du snabbt kan dela bilderna på sociala medier behöver du tänka på vitbalansen innan du fotograferar. 

Din kamera har en rad inställningar som du kan prova dig fram med, men du får det bästa resultatet genom att ställa in vitbalansen manuellt med hjälp av ett gråkort. Du kan läsa om hur du använder gråkort här

I vår kursbok Photoshop-skolan får du lära dig allt om justering av vitbalans och mycket mer. Få boken samt 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. 

2. Undvik hårt ljus

Familj skålar under en julmiddag

Du får mer stämningsfulla bilder när du gör det mesta av det dämpade ljuset snarare än att lägga till artificiellt ljus.

När ljuset är svagt kan det vara frestande att använda blixt, men kamerans inbyggda blixt ger hårda skuggor och ett skarpt ljus som inte är vidare smickrande, och som inte alls fångar den mysiga julstämningen. 

Du får betydligt större chans att ta bra och roliga julbilder om du väljer ett högre ISO-värde. 

På flertalet moderna kameror kan du lugnt gå upp till ISO 6400 utan att få alltför korniga bilder. Dessutom kan en aning korn ge ett nostalgiskt intryck som framhäver den mysiga stämningen i julbilderna.

Ibland är motivet helt enkelt viktigare än kvaliteten. 

3. Gratis julbilder

Kul julbild av par med tomteluvor och polkagriskäppar

Du kan använda julpyntet för att skapa lustiga situationer som ger kul julbilder.

Om du har en extern blixt kan du åstadkomma bättre och naturligare resultat än med kamerans inbyggda blixt. 

Den kan till exempel vara användbar om du vill fota julporträtt och ta gratis julbilder i stället för att betala för bra julbilder av familjen hos fotografen. 

Använd en diffusor, så att ljuset inte blir för hårt, eller vinkla blixthuvudet mot taket eller väggen så att ljuset sprids jämnt i rummet.

Här kan du läsa om varför du inte behöver lägga en förmögenhet på en originalblixt till kameran.

I Fördelszonen hittar du videor och mallar som kan hjälpa dig att skapa dina egna julkort. Du kan få tillgång till Fördelszonen med 1 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 29 kronor.

4. Använd naturligt ljus

Dagtid kan även svagt ljus ge en speciell stämning åt dina fina eller roliga julbilder. 

Tänk därför på hur du kan få ljus som faller in genom fönstret att belysa ditt motiv. 

Här kan du läsa mer om hur du kan ta fina bilder utan blixt.

5. Fokusera på ett motiv

Minimalistisk julbild av detaljer på julgran

Med en minimalistisk komposition kan du ta fina, enkla bilder av julpynt och andra detaljer.

© Shutterstock

Dina bilder blir bättre om du prioriterar ett enda motiv och behåller fokus på det. Men på julafton och när julbordet ska avätas händer det ofta en massa i bilden, vilket lätt ger ett rörigt intryck. 

Tänk minimalistiskt och försök att skära ner på antalet element i varje motiv – så får du enklare bra julbilder.

6. Kul julbilder

Pojke öppnar julklappar
© Shutterstock

Aktivera serietagning när det är dags att öppna julklapparna. Då har du mycket större chans att fånga exakt det ögonblick när mottagaren av ett paket lyser upp i ett överraskat leende, och få roliga bilder av familjen.   

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av