Fotoutskrifter på papper

Priserna för att skriva ut bilder via webben växlar en hel del, men du kan oftast få fotoutskrifter i en storlek på 9 x 13,5 cm för omkring en krona per styck.

© Shutterstock.com

Så skriver du ut bilder via webben

Det är enkelt att framkalla sina digitala bilder via webben. Här får du 4 tips som ger billigare och bättre resultat när du skriver ut via webben.

2 november 2018 av Kristoffer Engbo

Om du vill skriva ut många bilder på en gång är det enklare och oftast även billigare att framkalla dem via internetbaserade tjänster än att skriva ut dem själv.

Hos webbtjänster som Cewe, Foto.com, Photobox, Pixum och Smartphoto kan du överföra en massa bilder för utskrift. Sedan får du dem i brevlådan efter några dagar.

Du beställer utskrifterna antingen direkt på tjänstens webbplats eller genom att ladda ned ett program som du installerar på datorn. 

Vissa tjänster har också en app som du kan använda för att beställa fotoutskrifter direkt från surfplattan eller mobilen. 

Här får du fyra tips som kan vara bra att tänka på innan du beställer fotoutskrifter via internet. 

1. Sortera bilderna innan du beställer

Det är slöseri på utskrifter och pengar att framkalla bilder som är oskarpa, visar exakt samma motiv som andra av dina bilder eller bara är tråkiga.

Undvik därför att skicka iväg alla dina bilder för utskrift direkt från minneskortet.  

Rensa först bland bilderna, så att du vet att bilderna som du får utskrivna via internet också är värda att titta på när du har dem på papper.

2. Samla ihop en större mängd bilder och skriv ut alla på en gång

Det spelar i princip ingen roll hur många bilder du beställer för utskrift via webben – oftast är kostnaderna för porto desamma. 

Därmed blir priset per bild lägre ju fler bilder du beställer från de internetbaserade utskriftstjänsterna. Flera av tjänsterna erbjuder dessutom mängdrabatt.

3. Se upp för automatisk korrektion vid framkallningen

Hos flera internetbaserade tjänster för fotoutskrifter kan du välja att lägga till automatisk bildoptimering som oftast ökar färgmättnaden rejält och gör färgerna lite varmare.

Det ser tilltalande ut, men om du själv har justerat dina bilder på datorn bör du avaktivera den automatiska bildoptimeringen.

> Läs också: Här hittar du de bästa gratisprogrammen för bildbehandling

4. Håll koll på formaten innan du skriver ut via webben 

De olika tjänsterna skiljer sig åt något när det gäller hur de hanterar utskrifter av bilder med olika sidförhållanden. 

Vissa kameror tar bilder med sidförhållandet 3:2, medan andra använder 4:3. I många kameror kan man också välja t.ex. 1:1 eller 16:9.

Hos många tjänster beställer du fotoutskrifter i en storlek papperets kortsida är konstant, t.ex. 13 cm. 

Sedan avgör din bild hur bred utskriften blir, beroende på vilket format det har. Andra tjänster anpassar bilderna så att de passar för papper i bestämda format, t.ex. 13 x 18 cm.

Här väljer du om bilderna ska beskäras, så att de går ända ut till papperets kanter eller om de ska skalas ner så att du i stället får vita kanter längst upp och ner.

Bildformat utskrift via webben

När du ska välja format för dina utskrifter kan du ofta välja t.ex. 4:3, 16:9 eller 1:1. Det beskriver papperets proportioner, t.ex. motsvarar standardstorleken 10 x 15 cm till ett format på 2:3. 

Redaktionen rekommenderar:
100 tips och kurser om bildbehandling

Har du full koll på hur du åstadkommer snyggare färger och skarpare detaljer när du bildbehandlar?

Annars är det kanske hög tid att lära dig. Bonnier Digital FOTO har nyligen gett ut en bok med 100 tips och kurser om Photoshop, Lightroom och Elements.

Boken är skriven så att det finns något för användare av alla nivåer. Alltså får du glädje av den oavsett om du är nybörjare eller om du redan fotograferar i råformat och bildbehandlar alla dina bilder.

Med boken till hands kan du lätt höja dina bilder till nya nivåer med hjälp av de utförliga steg-för-steg-anvisningarna där vi guidar dig genom de olika funktionerna, justeringsmöjligheterna och effekterna.

Just nu kan du få boken 100 tips och kurser med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av