Ta de bästa bilderna av utomhusfesten

Ett bra tips när det gäller att fotografera sommarens fester är att fotografera folk i situationer när de gör något annat. Då får du naturligare bilder.

© Shutterstock

Så fotograferar du festen

Du har blivit inbjuden till fest, och värden frågar om du kanske kan fotografera lite under kvällen. Vi har ställt samman några knep som ger bättre festbilder.

9 maj 2017 av NM

Festbilder kan – precis som alla övriga typer av porträttbilder – gärna se artificiella och arrangerade ut om folk på kommando plockar fram sitt bästa fotoleende.

Om du i stället vill ta mer naturliga bilder, kan du som festfotograf med fördel testa att fotografera folk i en situation där kameran inte är i centrum, till exempel folk som är djupt inne i ett samtal.

Försök också att variera bildvinklarna och perspektiven, bland annat genom att variera närbilder och översiktsbilder som tillsammans ger ett heltäckande intryck av festen. 

Läs också: 11 tips för fotografering av gruppbilder

Inför festen: Kom i god tid

Dyk upp tidigt och fotografera bordsdukningen. Kolla också upp lokalen och närområdet så att du kan få en uppfattning om hur ljusförhållandena kommer att ändras under dagen och hitta en plats där du kan komma upp en bit ovanför marken och ta en bra översiktsbild. Om det är ett bröllop eller en födelsedagsfest är det också bra att hålla koll på var festens huvudperson(er) kommer att sitta. 

Dessutom är det bra att vara tidigt på plats så att du kan fotografera gästerna efter hand som de droppar in. 

Om du ska ta porträtt av dagens huvudperson bör du ta en sväng i närområdet och hitta bra ställen med en lämplig bakgrund där ljuset faller fint. 

Använd eventuellt appen PhotoPills för att se hur solen kommer att flytta sig över himlen under dagen.

Välj rätt fototeknik inomhus

Om du fotograferar inomhus behöver du ha koll på tekniken om du vill undvika gryniga bilder när ljuset blir svagt.

Om du har en extern blixt bör du använda den här. Rikta aldrig blixten direkt mot motivet, utan vinkla i stället blixten och låt ljuset studsa mot taken eller väggen. Det ger ett mjukare och jämnare blixtljus, samtidigt som du kan välja ett lägre ISO-värde.

Du kan även välja att jobba med en stor bländaröppning, t.ex. F1.8 i kombination med ett högre ISO-värde eller kanske med auto-ISO, där kameran själv ser till att ISO-värdet alltid är tillräckligt högt, utan att det blir för högt för den aktuella situationen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av