Enbensstativ minimerar skakningar
Fotografens bästa vän är enbensstativet, även kallat monopod. Det är lätt att bära med sig och kan enkelt användas för att fota actionfyllda motiv, vilket även kan inbegripa djurporträtt.
Stativet ger en bra och stabil plattform som bidrar till att dina porträtt blir så skarpa som möjligt, och med lite övning kan du snabbt höja och sänka stativet för att få nya, spännande perspektiv.
>Läs även Därför ska du använda ett enbensstativ

Det enbenta stativet finns i både aluminium och en ännu lättare kolfiberversion, som även passar bra när du filmar.
Hjälp automatiken på traven
Kamerans automatik, till exempel P-programmet eller bländarprioritetsprogrammet A eller Av, kan ofta vara ett bra val när man tar djurporträtt, men eftersom slutartiden styrs automatiskt av kameran finns det risk att den blir alldeles för lång för ditt motiv.
Det kan ge bilder med rörelseoskärpa, och det är särskilt irriterande om man inte upptäcker det i tid.
Många kameror kan dock ställas in så att slutartiden aldrig blir längre än ett visst värde när man använder de automatiska programmen.
En slutartid på 1/300 sekund räcker i många fall, såvida du inte använder ett långt teleobjektiv på exempelvis 400 mm eller mer. Då behöver du använda ännu kortare slutartider.
Om du inte själv vill ställa in slutartiden, kan du på de flesta kameror välja mellan tre förprogrammerade inställningar som brukar heta något i stil med lång, standard och kort.
Här rekommenderar vi att du ställer in kameran på det korta läget för djurporträtt, så att kameran själv väljer en kortare slutartid.
Det enda problemet som kan uppstå när du använder funktionen är att kameran automatiskt höjer ISO-värdet för att skapa rätt exponering. Då får bilden mer brus, men det är lättare att korrigera i efterhand genom bildbehandling.
>Läs även 10 fototermer du behöver känna till

Om du fotograferar utan stativ och motiven bara rör sig långsamt, är det bra att aktivera bildstabilisering om kameran och objektivet har det.
© ShutterstockLås fokus med AF när du fotar djur
Djur gör ofta oväntade rörelser, och när de gör det kan kamerans autofokussystem ha svårt att hitta punkten där kameran ska ställa in skärpan.
Oftast kan du hjälpa din kamera på traven genom att kombinera djur-AF med andra fokusmetoder, som exempelvis Lock On AF: Expand Flexible Spot. Med den kombinationen låser du nämligen fokus på djurets öga så länge kameran kan identifiera det.
Om kameran tappar låsningen på ögat för en kort sekund, kommer den istället att låsa fokus på djurets huvud eller på kroppen.
>Läs även Autofokus-ordboken: Få koll på de viktigaste begreppen