USA:s förra president Barack Obama i det ovala kontoret i Vita huset fotograferad av Pete Souza

Pete Souza hade väntat på den perfekta tidpunkten att fotografera Obama i det ovala kontoret, och den uppenbarade sig en dag i oktober när ljuset var helt perfekt och presidenten såg eftertänksam ut. 

© Pete Souza

Möt fotografen som tillbringade åtta år i hälarna på Obama

Pete Souza var med när familjen Obama hade julledigt på Hawaii, och när regeringens höjdare följde angreppet på Osama Bin Laden. Allt som han har sett har han förevigat med sin kamera, och hans personliga bilder av den tidigare presidenten har visats över hela världen.

28 mars 2018 av Sarah Marie Winther

I åtta år arbetade Pete Souza 365 dagar om året. 

Hans jobb bestod av att vara redo med kameran når det uppstod en situation omkring den amerikanska presidenten, som var värd att spara åt eftervärlden. 

1,9 miljoner bilder

Och en del tyder på att det förekom en hel del sådana situationer. Pete Souza hann åtminstone ta över 1,9 miljoner bilder under Obamas tid som president, och i boken "Obama: An Intimate Portrait" har han sammanställt knappt 400 av de bästa och starkaste bilderna.

Obama har själv skrivit förordet till boken, och han skriver bland annat att, förutom sin egen familj, var Pete Souza den person som han tillbringade allra mest tid med i Vita huset.

"Som du säkert kan föreställa dig, har jag en tålmodig familj. Mina barn var vuxna, så det gjorde allt lite enklare, och min fru var väldigt förstående", säger den amerikanska fotojournalisten som under de åtta åren bara hade en enda sjukdag.

Tidigare presidenten Barack Obama fotograferad av Pete Souza

Obama uppmanade alla sina anställda att ta med sina barn på arbetet för en dag. När den lilla flickan kom krypande mot honom och han lyfte upp henne och lade sig på golvet, skyndade Pete Souza sig att lyfta kameran till ögat. 

© Pete Souza

Så osynlig som möjligt

I likhet med många andra fotojournalister är Pete Souza bra på att vara flugan på väggen, och det visade sig vara en särskilt användbar egenskap när man är presidentens officiella fotograf under både trivsamma förhållanden och pressade situationer.

"Jag försökte alltid att arbeta så tyst som möjligt. Jag använde inte blixt, och på det hela taget försökte jag vara så osynlig som jag kunde, även om jag fick lov att vara där", säger han.

Inför angreppet på Osama Bin Laden, där alla höjdare i regeringens var samlade i ett litet rum, blev han ombedd att välja var han ville stå. Det gällde att hitta rätt plats, för han fick inte flytta sig medan angreppet var igång. 

"Det var nog de mest spännande 40 minuter jag någonsin har upplevt", berättar han. 

I videon nedan pratar Pete Souza om vilken bild han själv ser som en av den bästa och den mest välkända. 

Vi har mött Pete Souza och pratat om hur det var att höra till världens viktigaste fotografer under åtta år. 

Du kan läsa hela intervjun i Bonnier Digital FOTO nummer 6/2018 som finns ute i butikerna nu. 

Om du börjar prenumerera på tidningen kan du genast läsa hela intervjun via vår tidningsapp Wype. Här hittar du de många prenumerationserbjudandena. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av