Pilotens Nikon-kamera får flygplanet att störtdyka

Pilotens Nikon fick flygplanet att störtdyka mot jorden

En brittisk pilot lär knappast ta med sig kameran in i cockpiten nästa gång - om han någonsin får lov att flyga igen.

17 augusti 2016

Precis som att det är en dålig idé att kolla mobilen när man kör bil är det en riktigt dålig idé att fördriva tiden med att ta bilder i cockpiten medan man flyger.

Det fick en brittisk Royal Air Force-pilot erfara förra året efter att hans kamera plötsligt satt fast mellan sätet och roderspaken på ett Voyager-transportflyg.

Flyget med 198 soldater ombord var på väg från Storbritannien till Afghanistan när det plötsligt störtdök över Svarta havet. Åtta av passagerarna har sedan dess lämnat in stämningsansökningar, efter att de har diagnosticerats med PTSD i olika grad efter episoden. De trodde att flyget höll på att skjutas ner över Afghanistan.

Fotograferade minuter före

Flyget är uppe på 33 000 fots höjd när piloten lägger ifrån sig sin Nikon-kamera mellan sätet och roderspaken.

När han flyttar fram sätet till rätt position kilas kameran fast mellan armstödet och roderspaken, vilket ögonblickligen gör att flyget störtdyker med en sådan kraft att passagerare, besättning och ägodelar kastas runt i flygplanet.

Nikon sender fly mod jorden

Flyget tappade över 4400 fot - cirka 1340 meter - i höjd på bara 27 sekunder.

Utredningen visar att piloten hade tagit omkring 77 bilder fram till tre minuter innan planet dök. Han ska nu ställas inför krigsrätt för att ha riskerat 198 personers liv samt flygplanet.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av