Delta IV Heavy

Nikon-kamera nära att grillas av raket

Tonåringen John Kraus var villig att offra sin Nikon D3300 när han beslutade sig för att fotografera uppskjutningen av en Delta IV Heavy-raket från bara 60 meters håll.

16 juni 2016

Ibland får man vara villig att offra sin allra käraste ägodel om man vill säkra den rätta bilden. Det beslutet tog den 16-åriga amerikanen John Kraus också nyligen när han bestämde sig för att offra sin Nikon D3300-kamera för att fotografera uppskjutningen av en Delta IV Heavy-raket på Cape Canaveral på bara 60 meters avstånd.

”Jag tänkte att det var värt risken att offra kameran, i och med att den här rakettypen inte kommer att skjutas upp igen förrän i 2018”, berättar den unga raketfotografen för PetaPixel.

Till att börja med riggade John Kraus upp sin kamera drygt 300 meter från avfyrningsrampen, men när uppskjutningen försenades på grund av dåligt väder bestämde han sig för att flytta kameran till bara 60 meter från avfyrningsrampen.

Oväntad överlevnad

Imponerande nog överlevde både kameran och stativet de våldsamma krafterna från uppskjutningen.

John Kraus använde sig av en ljudaktiverad fjärrstyrning med kameran inställd på ISO 1000, F10 och 1/1000 sekund. Både kameran och fjärrstyrningen var inpackade i plastpåsar för att skydda dem från regn och från själva uppskjutningen. Stativets alla ben var nergrävda i marken och höll sig upprätt under hela skeendet.

John Kraus har arbetat med att fotografera raketuppskjutningar i ett och ett halvt år, och resultaten av hans arbete har gett honom möjlighet till ackreditering på Cape Canaveral för rymdfartssajten AmericaSpace.com.

Du kan se exempel på John Kraus arbete med bilder av raketuppskjutningar här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av