Så får du fina vattenbilder

Det blöta elementet bjuder på fantastiska motiv, och då många nya spegelreflexkameror ger möjlighet att utöka ISO-omfånget har det blivit lättare att göra silkeslena bilder.

18 juli 2012

Ladda ned hela artikeln och läs mer om hur du får fina vattenbilder.

Vatten är nödvändigt för allt liv och täcker omkring 70 procent av jordens yta, så bara av den anledninen förtjänar det det blöta elementet fotoentusiastens stora intresse. Det är samtidigt ett givande motiv – både för att det ger verkligt fina bilder och för att du får jätteroligt när det blir dags att leka med slutartiden.

Det mänskliga ögat uppfattar vattnets rörelse med vad som motsvarar en slutartid på mellan 1/60 och 1/125 sekund. Det är sällan det mest spännande tidsintervallet att betrakta vatten med, men som tur är ger kameran möjlighet att närmast stanna tiden med långa slutartider. Det är så du uppnår de karakteristiska, silkeslena vattenspåren. Man uppnår dem med hjälp av en kombination av lågt ISO, gråfilter och en liten bländaröppning. Man kan också frysa droppar i luften genom att i stället välja en mycket snabb slutartid.

Vi människor kan inte leva utan vatten, och när du har läst den här artikeln till sitt slut kommer inte heller du som den borne fotoentusiasten att kunna leva utan det blöta elementet som motiv.

Den optimala slutartiden Vilken som är den rätta slutartiden beror på både motivet och vattnets hastighet. Tänk bara på hur vattnet i ett vattenfall flödar mycket snabbare än det porlande vatten som rinner stilla genom en liten bäck. Det är också stor skillnad på om havets vilda vågor ska frysas till en actionbild eller avtecknas silkeslent i solnergången. Vi har gjort en lista du kan utgå ifrån när du ska ställa in kameran.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av