Jaktbilder: Så får du vilt på kornet

Följ med jaktfotografen ut och fånga de sista sekunderna av djurens liv. Det ger alldeles nya upplevelser i naturen och bilder som du inte kan ta annars.

4 augusti 2016

Även om du aldrig har jagat kan det vara en bra upplevelse att ge dig ut på jakt, särskilt om du bara är beväpnad med en kamera.

Om du följer med en erfaren jägare ut på jakt, kan du dra nytta av hens erfarenheter när det gäller att komma nära djuren. Samtidigt får du möjlighet att fånga ett alldeles unikt motiv – nämligen av jägaren ute i naturen.

Här får du 5 bra tips att tänka på vid jaktfoto:

Tips 1: Om du har två kameror är det bra om du kan ta med båda två. Då slipper du byta objektiv när du har ont om tid och är omgiven av damm och smuts.

Tips 2: Se till så att situationen ser realistisk ut – särskilt vid arrangerade bilder. Geväret får till exempel inte vara säkrat om bilden ska föreställa en jägare som är redo att skjuta.

Tips 3: Använd jägarnas signalfärger, oftast orange, i dina bilder. De kontrasterar snyggt mot naturens färger. Använd dem också själv, så att övriga jägare kan se dig och inte skjuter mot dig.

Tips 4: Tänk på att ta detaljbilder som ger ett helhetsintryck. Fotografera t.ex. patroner, hunden vid jägarens fötter eller fingret på avtryckaren. En serie bilder som berättar din historia.

Tips 5: Tryck på utlösarknappen innan djuret träffas. Du får bättre bilder av levande djur, och samtidigt berättar bilden en bättre och mer spännande historia om vad som kommer att ske.

I artikeln från tidningen Digital FOTO, som prenumeranter kan ladda ner utan kostnad överst på sidan, får du tips om hur du kan fotografera hjortar, fåglar och hundar under jakten samt en kalender över olika jakttider.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av