Rakotzbrücke
Perfekt spegling

Jacob Riglin och hans kompis körde till Rakotzbrücke i Tyskland en morgon vid soluppgång. Trots det mulna vädret blev speglingen knivskarp.

© Jacob Riglin

Intervju: Hack i häl på den populära resefotografen

Fotografen Jacob Riglin flyger och far över hela världen och tar bilder i sin egen magiska stil. I en intervju berättar han om hur allt startade med pojkstreck i London, och om hur han gärna förändrar verkligheten för att åstadkomma rätt bild.

18 juni 2018 av Louise Hagemann

De två unga killarna låtsas som att de är gäster och går mot hissen och trycker på knappen till den översta våningen. 

Jacob Riglin känner inte till hotellets planritning, men hoppas hitta en dörr ut till takterassen. 

Turen är på grabbarnas sida. Dörren är till och med olåst och de två objudna gästerna står kort därefter högst uppe på hotellets tak med utsikt över metropolen och Tower Bridge, som badar i ljuset från tusentals lampor i kvällsmörkret.

"Det var spännande och kändes lite riskabelt, både för att vi stod överst på en 14 våningar hög byggnad och för att vi inte hade tillstånd att vara där. Så det var skönt att jag hade med mig en kompis", konstaterar fotografen.

Tower Bridge
Lång slutartid

Jacob Riglin har experimenterat mycket med slutartid medan han har fotograferat i London under nattetid. Här använde han en slutartid på fem sekunder – länge nog för att det förbipasserande fartyget ska se ut som flytande ljus, men kort nog för att brons lysande konturer ska bli tydliga.

© Jacob Riglin

Höjdarbild av Tower Bridge från ovan

När större fartyg ska passera bron öppnas den på mitten. Fartygstrafikens schema kan man hitta på nätet och Jacob Riglin har tajmat kvällens uppdrag så att han kan fotografera Tower Bridge precis när bron öppnas. 

Han sätter sin kamera försedd med ett objektiv på 16–35 mm på ett stativ och tar fram fjärrutlösaren. 

När broklaffarna står i uppfällt läge trcker han på utlösarknappen med en slutartid på fem sekunder."

Så började allt för den unga britten Jacob Riglin som i dag arbetar som professionell resefotograf med hela världen som arbetsplats – från Lofoten i Norge till Ubud i Bali.

Få reda på ännu mer om resefotografen Jacob Riglin

Läs hela intervjun med Riglin, som inte drar sig för att arrangera verkligheten precis som han vill ha den i sökarbilden, i Bonnier Digital FOTO nummer 9/2018. 

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, så kan du genast läsa det nya numret på mobilen eller surfplattan via appen Wype.

Här får du dessutom tillgång till de nio senaste numren av Bonnier Digital FOTO samt möjlighet att läsa andra tidningar som bla. Illustrerad Vetenskap och Aktiv Träning. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av