Palani Mohan

Örnjägarna i Mongoliet lever under extrema förhållanden. Palani Mohan har upplevt det mesta under sina resor till Mongoliet. Inte minst kylan är en stor utmaning. 

© Palani Mohan

Hack i häl på världens sista örnjägare

Fotografen Palani Mohan trotsar 30 graders kyla och det hårda livet i Mongoliet för att fotografera världens sista örnjägare. Se de fascinerande bilderna och möt fotografen i Bonnier Digital FOTO.

27 juni 2018

Ljuset träffar jägarens ansikte, som är garvat av områdets obönhörliga sol och kyla, och fotografen Palani Mohan trycker pekfingret mot utlösarknappen för att föreviga ögonblicket.

Men inget händer. Hans Pentax 645 reagerar inte.

De över 30 minusgraderna har sugit musten ur batteriet igen.

Värmer batterierna på kroppen

Palani Mohan sliter ur batteriet och sticker in handen under kläderna. Handen trevar sig upp till armhålan där ett nytt batteri sitter fasttejpat.

Fotografen har hela kroppen plåstrad med batterier, för i den här kylan är värmen närmast kroppen det enda som kan hålla liv i strömkällorna.

Han byter batteri och hinner ta en enda bild innan även detta batteri ger upp.

Han trevar sig fram till nästa batteri på kroppen, byter och fotar igen.

Den stränga kylan får hans ögon att rinna, så Palani Mohan vet inte om bilderna är skarpa eller inte. Han skyndar sig bara att fotografera när batterierna slutligen tillåter det.

Palani Mohan

Palani Mohan var bara 17 år när han först blev intresserad av Mongoliet. Det tog dock ett tag innan han reste till landet för första gången. 

© Palani Mohan

Inget är värre än att gå miste om ett vackert motiv

”Det finns inget värre för en fotograf än att se ett vackert motiv utan att kunna fånga det. På kvällen när jag hade somnat i min sovsäck hade jag mardrömmar om alla de bilder som jag gått miste om den dagen”, berättar Palani Mohan på Skype från Hongkong, där han bor med sin fru och sina två söner.

Under sex år har han som fotograf följt Mongoliets traditionsrika örnjägare, och 2016 gav han ut boken ”Hunting with Eagles: In the Realm of the Mongolian Kazakhs”. 

Vi blev fascinerade av fotografen som trotsar 30 graders kyla för att fotografera de likaledes fascinerande örnjägarna. Därför kan du nu möta Palani Mohan i det senaste numret av Bonnier Digital FOTO. 

Hans bästa råd till fotografer som arbetar i områden med sträng kyla lyder:

  1. Förbered dig på att det blir svårt.
  2. Var säker på att du kan ladda batterier i bilen.
  3. Ta inte för många bilder – det slukar för mycket ström från batteriet.
Palani Mohan

Palani Mohans starka bilder är fotograferade i svartvitt, och vi kommer nära både örnarna och jägarna. 

© Palani Mohan

Du kan se fler bilder och läsa mer om Palani Mohan och hans spännande upplevelser i Mongoliet i det aktuella numret av Bonnier Digital FOTO.

Köp tidningen i butik eller börja prenumerera i dag, så kan du läsa artikeln med en gång på mobilen eller surfplattan via vår tidningsapp Wype. Här kan du också läsa de senaste tio numren av Bonnier Digital FOTO.

> Testa två nummer av Bonnier Digital FOTO och få en snygg kameraväska för bara 98 kronor inklusive porto och expeditionsavgifter. Se erbjudandet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av