Djuriska bilder

Många läsare efterlyser hjälp vid fotografering av husdjur. Därför får ni nu våra bästa tips på inställningar, komposition och ljussättning.

Husdjur hör till de motiv som man tar väldigt många bilder av. Det beror bland annat på att de alltid är i närheten och aldrig säger nej till att bli fotograferade. Det krävs dock tid och tålamod om man vill ha bra bilder av husdjuren, och eftersom de kan vara rätt oförutsägbara i sina rörelser upptäcker man snabbt att för varje 100 bilder man tar finns det kanske ett par stycken som kan användas.

Kamerorna har nu blivit så bra på att hantera höga iso-värden och hålla kvar fokus på motiv i rörelse att det finns bättre möjligheter än någonsin att få fina resultat. Ett flertal spegelreflex- och systemkameror kan numera ta riktigt många bilder i sekunden, och även detta bidrar till att öka mängden lyckade bilder.

Om man fotograferar hundar och katter är det bra att använda en medhjälpare som styr och dirigerar djuret, för då behöver du som fotograf bara koncentrera dig på själva fotograferingen. Hen kan använda leksaker eller små godbitar för att fånga djurets intresse. Till hundar bör godiset vara i en halv fingernagels storlek. Om du inte har någon assistent kan du försöka göra djuret nyfiket med hjälp av ljud, så att det tittar i kamerans riktning. Du kan t.ex. spela upp djurläten från mobiltelefonen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av