Även om du inte lyckades ta alla sommarbilder du hoppats på behöver du inte förtvivla.
Sensommaren bjuder nämligen på många spännande motiv såväl på marken som i vattnet och uppe i luften.
Dra nytta av de långa kvällarna innan de är förbi
Under vinterhalvåret kan det vara svårt att få in fotograferingen i vardagen, inte minst om man vill fotografera under den blå timmen.
Men under sensommaren finns fortfarande möjlighet att hinna ut för att föreviga vackra landskap.
Tänk på att ljuset ofta skiftar mycket under den blå timmen, så ta gärna många bilder av motivet för att hitta det perfekta ljuset.
Under den blå timmen kan du använda längre slutartider än i dagsljus, och i takt med att ljuset försvinner kan slutartiden vara t.ex. 5 sekunder eller längre.
Om motivet innehåller vatten, till exempel om du fotograferar en bro, kan du använda ett ND-filter för att förlänga slutartiden ytterligare och på så sätt släta ut vattenytan.
> Läs även 4 filter som alla fotografer bör känna till

Kompositionen i dina landskapsbilder blir ofta bättre om det – som här – finns något i förgrunden som skapar djup i motivet.
© ShutterstockTa actionbilder på vattnet
Sensommaren är högsäsong för alla typer av vattensporter som är beroende av vind. Nu kan du ta pangbilder av exempelvis vind- och kitesurfare.
Flera vattensporter utövas främst i områden med pålandsvind, så att utövarna inte blåser ut till havs. Så ge dig ut till kustremsan och gör dig redo med ett teleobjektiv.
Använd en mindre bländaröppning, exempelvis F 5.6 – F 8.0. Det är även viktigt att du håller slutartiden på 1/1 000 eller kortare så att du får fin skärpa på vattendropparna.
Du kan även googla för att hitta platser där vattensport utövas. För kitesurfing kan du till exempel söka på kite surfing och en kust nära dig.

Ett bra stativ är att utmärkt hjälpmedel för att ta skarpa bilder på långa brännvidder, till exempel 600 mm.
© ShutterstockTa fina närbilder av blommor och insekter
Under sensommaren kan du även hitta massor av vackra blommor och insektsmotiv, till exempel när perenner, rosor och vallmor blommar.
De sena blommorna drar även till sig fjärilar och andra insekter som du kan ta bra när- och makrobilder av.
Både insekter och blommor kan fotas med stora bländaröppningar, till exempel F 1.8–2.8, så att du får en snygg bakgrundsoskärpa i bilderna.
Men se upp när du är ute i naturen, för sensommaren är även högsäsong för getingar.
Vill du komma riktigt nära med ett makroobjektiv, rekommenderar vi dock att du väljer ett lugnt motiv som inte flyger sin väg medan du ställer in skärpan.

Om du inte har egen trädgård kan du hitta botaniska trädgårdar och slottsparker genom att googla.
© Shutterstock