Vackrare landskapsbilder

Om solen gömde sig bakom ett moln när du var ute med kameran kan Photoshop stå till tjänst med avancerade funktioner. Här ger vi naturen dramatiska färger genom lite bildbehandling. Och allt går att justera i efterhand.

31 maj 2012

Ladda ned hela artikeln och läs mer om hur du får vackrare landskapsbilder.

Om färgerna ska bli riktigt mättade måste solen nästan lysa allt vad den kan. Men nackdelen med starkt solljus är att kontrasterna blir hårda, så att skuggiga områden riskerar att bli helt svarta och detaljlösa. Det här problemet slipper man om det är lite moln på himlen, och färgerna kan man enkelt förstärka med hjälp av bildbehandling. Men i stället för ett naturtroget resultat skapar vi här en dramatisk bild med överdrivna färger som ger ett konstnärligt uttryck. En liknande effekt används ofta i reklam.

Här nöjer vi oss inte med den enkla lösningen, alltså att förstärka färgerna med reglaget Mättnad. I stället går vi försiktigt fram och arbetar i lager, där vi först lättar upp mellantonerna och framhäver detaljerna i träden. Sedan ökar vi kontrasten och justerar färgerna.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av