Fåren på Färöana filmar ön

Google har inte orkat ta sig till Färöarna för att filma till Google Street View. Det vill landets turistbyrå göra något åt ... med hjälp av får.

13 juli 2016

Genom att använda sig av Google Street View kan människor över hela världen få en uppfattning om hur det är att leva var som helst i världen. Eller nästan var som helst. Färöarna är en av få platser i västvärlden som inte har dokumenterats på fotografisk väg på Google Street View, och det är färöingarna rätt trötta på. Åtminstone en av dem, nämligen Durita Dahl Andreassen på Visit Faroe Islands.

Därför har hon bestämt sig för att få med Färöarna bland Googles gatubilder. Och hur gör man det lättast? Jo, man använder sig av det som man har mest av – nämligen får.

Durita har i samarbete med några vänner satt igång projektet Sheepview360, där de har satt 360-graderskameror på ett antal får runtom på Färöarna.

Fåren rör sig runt Färöarna, även där det inte finns så många vägar, och kartlägger det vackra landskapet. Med hjälp av kamerorna, en mobiltelefon och några solpaneler skickas inspelningarna och de tillhörande gps-koordinaterna sedan till Durita som i sin tur laddar upp dem till Google.

Om inspelningarna visar sig bli lite luddiga hoppas initiativtagarna att det åtminstone väcker Googles intresse, så att de till slut besöker den vackra ön med rätt kamerautrustning.

Vi på Digital FOTO tycker att det här är den BÄÄÄsta grejen vi har hört talas om på länge.

Här kan du se videor och läsa mer om Sheepview360.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av