Fascinerade av det övergivna


Fascinerade av det övergivna

De båda äventyrliga fotograferna Morten Kirckhoff och Jan Elhøj uppsöker övergivna platser över hela jorden tillsammans med sina kameror. De har varit i 30 länder och besökt över 1000 platser. Häng med om du vågar.

9 maj 2016

Två äventyrliga fotografer utforskar övergivna sjukhus och glömda akvarier långt inne i skogen. På vägen måste de forcera taggtrådsstängsel, gömma sig för fulla vakter med maskinvapen och springa ifrån bitska vakthundar.

"Vi är naturligtvis på helspänn, men inte direkt rädda. Det är klart att man kan känna sig lite spak när man inser att vakterna som bevakar platsen är fulla och har automatvapen med sig", berättar Morten Kirckhoff och fortsätter:

"Det hände faktiskt när vi tog oss in i ett nedlagt kraftverk i Albanien. Vi kunde känna lukten av vakternas cigaretter när de gick förbi alldeles intill där vi låg och tryckte. Vi hade även satt upp snubbeltrådar så att vi skulle kunna höra om vakterna kom i närheten av oss under natten. Men vi måste ändå ha sovit rätt gott under den natten, för när vi vaknade morgonen därpå var snubbeltrådarna borta utan att vi hade hört eller märkt något."

Lockas av det okända

Han och hans kompis Jan Elhøj har känt varandra sedan de var smågrabbar som under slutet av 1980-talet rände runt i Köpenhamn och målade olaglig graffiti på väggarna.

I ett antal år har de båda vännerna också ägnat sig åt den subkultur som brukar kallas för Urban Exploration. Den går ut på att man utforskar stadens okända rum och otillgängliga platser.

Vi har intervjuat de båda äventyrarna i tidningen Digital FOTO och fått ta del av några av deras mest spännande historier från deras resor runtom i världen.

Som prenumerant kan du läsa intervjun här och bli både inspirerad, fascinerad och kanske också en aning skärrad.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av