Bygg om kameran för rymdfoto

Vad sägs om kylning till kameran?

När du packar upp din nya kamera är med största sannolikhet tanken att den ska ta tusentals bilder i sitt befintliga skick. Men det finns också folk som köper en kamera bara för att montera itu den och bygga upp något helt annat.

21 april 2016

Folket bakom det nederländska företaget JTW Astronomy har en annan relation till kameror än de flesta av oss. Som namnet antyder utvecklar företaget nämligen kameror som används för att fotografera världsrymden.

Om du vill ge dig in på rymdfoto finns det två vägar att gå: Antingen lägger du en stor säck med pengar på en specialkamera med en ccd-sensor, eller så kan du göra som holländarna och köpa en DSLR för att bygga om den till en rymdkamera. Detta är JTW Astronomy experter på.

Kylanläggning i kamerahuset

Det började med Canons 700D, som syns här, samt Sony A7. Båda kameramodellerna monterades isär och utrustades med kylanläggningar i nya kamerahus.

På så vis undviker man att kamerans sensor blir överhettad när man exponerar i en timme eller mer. Om sensorn blir för varm innebär det att man får in bildbrus i bilden, och det vill rymdfotograferna naturligtvis undvika.

De ombyggda kamerorna kyls ända ner till 20 minusgrader för att man ska kunna få en så bra återgivning som möjligt av natthimlens färger. Dessutom tar man bort kamerornas lågpass- och IR-filter, vilket i sin tur gör så att man får in 75 procent mer ljus på sensorn.

Billigare än äkta rymdkamera

Allt detta gör den ombyggda och nerkylda kameran fyra gånger ljuskänsligare som samma modell i originalutförande.

Resultatet är enligt det nederländska företaget att du som köpare och rymdentusiast får en kamera som på många sätt kan konkurrera med de dyra ccd-kamerorna.

Både när det gäller bilderna, men framför allt när det gäller den avgörande parametern: priset.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av