NASA

Tilbaka efter 340 dagar i rymden

Astronauten Scott Kelly har precis kommit tillbaka till jorden efter ett långvarigt rymduppdrag på den internationella rymdstationen ISS.

4 mars 2016

I onsdags avslutades en 340 dagar lång resa för amerikanen Scott Kelly. Under tiden har han dokumenterat sin resa med en Nikon D4 och fångat allt från norrsken till makrobilder av blommor under sin hektiska, viktlösa vardag.

På bildernas exifdata kan man se att han har använt en rätt avancerad utrustning. Bland annat ett 400 mm F2.8. Blommorna har fotograferats med ett makroobjektiv på 60 mm F2.8. Blommorna är med i rymden eftersom man vill undersöka om växter kan klara sig på en rymdstation.

Foto: NASA Johnson

Växte i raketfart

På resan har Scott Kelly bland annat agerat försökskanin i NASAs Human Research Programme, förkortat HRP. Problemet är nämligen att man i viktlöst tillstånd snabbt blir längre när jordens gravitation inte trycker samman ryggraden.

För astronauter, och särskilt astronauter på långtidsvistelse i rymden som Kelly, innebär detta en rad besvär: När ryggen plötsligt blir 5–7 cm längre under en kort tidsperiod ger det svåra smärtor. Därför har uppdraget bland annat gått ut på att utveckla en dräkt som NASA hoppas kan kan bidra till att hålla framtida rymdresenärers ryggar i form.

Scott Kelly er her sammen med Andreas Mogensen, der lige kom forbi.

Foto: NASA Johnson

Foto: NASA Johnson Scott Kellys flitiga användning av sin Nikon D4 resulterade i hundratals unika och fantastiska bilder som alla ger en inblick i livet på ISS. NASA har laddat upp hela albumet på fototjänsten Flickr, som du kan se här: Album på Flickr.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av