Norrsken.

Norrsken uppstår när solvinden är starkare än normalt med kraftiga elektriska urladdningar.

© Shutterstock

Snart blir det mycket enklare att se norrskenet

Den norska vädertjänsten yr.no lanserar snart en funktion som kan hjälpa dig att förutsäga norrskenets rörelser. Det blir även enklare att se om molnen blockerar sikten mot det vackra gröna ljuset på himlen.

16 november 2021 av Christian Trant

När det gäller att fotografera norrskenet kan det ofta kännas som lite av ett lotteri.

Moln kan förstöra sikten mot det starka gröna ljuset på himlen – och det är oerhört irriterande när du står redo med all din utrustning. 

Därför väcker det stor uppmärksamhet hos norrskensentusiaster och intresserade fotografer att vädertjänsten yr.no snart lanserar en funktion som gör det hela lite enklare.

Få notiser direkt i mobilen

Idén med den nya norrskenstjänsten är att det ska bli lättare att skåda norrskenet – du kommer nämligen få en notis när chanserna är som störst.

Tjänsten kommer att kombinera en norrskensprognos och en vanlig väderprognos.

På så sätt blir det enklare att veta var och när du behöver stå redo med kameran.

Det är meningen att norrskensprognosen ska lanseras i yr.no-appen och på webbplatsen under hösten, och att du ska kunna få notiser när chanserna är optimala.  

Norrsken över liten norsk stad.

På webbplatsen aurora-service.eu kan du se dagens och de närmaste dagarnas norrskenaktivitet, men här anges inte den procentuella chansen att få se fenomenet – och det tas inte heller hänsyn till ett eventuellt molntäcke.

© Shutterstock

3 bra tumregler kring norrsken

1. Medan vi väntar på appen från yr.no kan vi luta oss mot en gammal tumregel som säger att chansen att få se norrsken är bäst från januari till mars samt från september till december.

2. Tänk även på att norrsken uppstår när elektriskt laddade partiklar från solen träffar jordens magnetfält. Så håll utkik efter varningar om kraftiga solstormar – det är ett tecken på att norrskenet är på väg.


3. När du ger dig ut med kameran ska du uppsöka en mörk och gärna högt belägen plats med fri sikt mot norr. Om norrskenet är svagt kan det förväxlas med moln. Om du är osäker kan du ta en snabb bild med ett högt ISO-värde. Om det är norrsken lyser molnen grönt. 

Gör dig redo att fotografera norrsken

Att fotografera norrsken handlar om tur, men det handlar även om att behärska kamerans funktioner och göra rätt kamerainställningar.

Därför har vi sammanställt våra bästa artiklar åt dig här, så att du är redo när chansen dyker upp.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av